Ректорът на Пловдивския: Емоцията ни е напълно споделена!

1
Антон Баев: Можем да забравим много от наученото, но не и опита, че сме учили и общували

Над 3900 са първокурсниците в ПУ „Паисий Хилендарски”. Алма-матер даде старт на 59-та учебна година. За пореден път Пловдивският университет изпълнява на 100% акредитирания си държавен прием. В момента във висшето училище се обучават около 20 хил. студенти в 28 професионални направления, представени в над 130 специалности. Още толкова магистърски програми ще стартират след месец. Пловдивската алма-матер разполага със студентски кампус, включващ мултифункционална спортна зала и комплекс от 4 общежития в непосредствена близост до т.нар. Нова сграда, на бул. „България“ №236 в Пловдив.

2

Емоцията ни е напълно споделена, каза в приветствието си ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” – проф. д-р Румен Младенов. Той синтезира фразата, базирайки са на идеята за начало – първа академична година за първокурсниците и първа за него, която открива като ректор.

Авторититетът на университета е безценен и респектиращ сам по себе си. Най-важнатата функция на висшето училище е да прави хората свободни. Бих искал да почувствате днешния ден особено лично. Пътят към знанието е дълъг, но след като сте тук, означава, че сте взели правилното решение – да бъдете студенти в Пловдивския университет“. Ние сме от един отбор и трябва да докажем, че висшето образование в България е на ниво, което позволява на младите хора да изпълнят мечтите си по най-добрия начин, каза още проф. д-р Румен Младенов.

Поздравления от името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев отправи зам.-министър Петър Николов. Днес е празник за младите хора, преподавателите и служителите от Пловдивския универститет, които ден след ден създават бъдещето на България, бъдещето на нашите деца и на общностите, в които живеем, посочи зам.-министър Николов.

3С годините можем да забравим много от наученото, можем да забравим много от прочетеното. Но не можем да забравим опита си, че сме учили, опита си, че сме чели. Опита си, че сме общували с учителя. И така, с годините стигнах до мой си отговор за важните неща в живота. Няма да ви изненадам особено, като повторя – любовта, знанието, споделянето, общуването и – ако щете – самотата на осмислянето на всичко това. Но все пак – кое е онова, в което тези най-важни неща се преплитат, съсъществуват, без да си пречат? За мен отговорът е Пътят. Пътят е този, който обема целия ни опит от случайни и неслучайни срещи, от случайни и неслучайни разминавания. Пътят е целият ни опит – с върхове и спадове, със случванията и неслучванията, с усилията и техните плодове, прозвуча от академичното слово на известния поет, белетрист и журналист Антон Баев, който бе сред официалните гости при откриването на новата академична година.

По традиция абсолвентите ритуално предадоха на първокурсниците университетските символи – издание на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, ключа и знамето на университета.

4