Ректор и генерален консул разговаряха за международно партньорство

09012020-турски консул в УХТ

Първия си официален гост посрещна новият ректор на УХТ – проф д-р Пламен Моллов. Малко преди Нова година той спечели доверието на делегатите на Общото събрание, като минимален показател не му достигна, за да поеме управлението на университета още на първи тур. В балотажното гласуване проф. Моллов надделя убедително, а ключовата дума, която постави в  програмата си за управление, е Smart.

Днес в Университета по хранителни технологии визитира Хюсеин Ергани, генерален консул на Република Турция в Пловдив. УХТ активно ще взаимодейства с висши училища в Република Турция, стана ясно след срещата.

Проф. д-р Пламен Моллов и Хюсеин Ергани анализираха възможностите за сътрудничество. Мандатната ми програма предвижда засилване на чуждоезиковото обучение, приема на студенти от чужбина и особено от Турция, каза УХТ ректорът. И подчерта, че за ръководения от него университет научно-образователното партньорство с Турция има своето важно значение. Предвиждаме да направим общи програми за обучение и мобилност с висши училища от Турция, разчитаме на съдействието на консула в това отношение, посочи проф. Моллов.

Дипломатът подкрепи ректора, заявявайки, че разговор със съветника по образованието от Посолството на Република Турция в България по тези въпроси би бил много полезен, за да се набележат конкретни цели.

Сред темите на разговора бе модернизирането и актуализирането на учебните планове на бакалавърски и магистърски програми, ориентирани към динамиката на пазара на труда и изискванията на бизнеса. Независимо че успеваемостта на завършващите УХТ е отлична, а търсенето на специалисти от фирмите в хранително-вкусовата промишленост – завидно, екипът на проф. Моллов ще разширява възможностите за още по-ефективната им реализация.

Ректорът и турският консул разговаряха също за сътрудничеството по програма Еразъм+ и мобилността не само на студенти, но и на преподаватели. Още през тази година лектори от турски университети ще гостуват в Университета по хранителни технологии.