Популяризират ставната ехография, нов метод създава по 10 зъба на час

AUDITOREN komplex MU

Лекари от 15 държави участват в Международна обучителна програма за високоспециализирани ехографски ставни изследвания. Събитието е първото от подобен мащаб. Протича днес и утре в Пловдив.

Целта на Българска асоциация по мускулно-скелетен ултразвук е да популяризира ставната ехография като важно и водещо образно изследване при диагностиката и мониторирането на болестите на опорно-двигателния апарат и да разшири използването му у нас, подобно на другите европейски държави. Това ще спомогне за подобряване на диагностиката и проследяване на ефекта от лечението при пациентите с ревматични заболявания, заяви проф. д-р Анастас Баталов, председател на Българска асоциация по мускулно-скелетен ултразвук.

Във Факултета по дентална медицина

3D printer FDM_otkrivane2

Нова технология създава по 10 зъба на час в Пловдив. Това е възможно чрез  иновативния немски „EOS M 100“  3D принтер. Този 3D принтер ще доведе до революция в ежедневната клинична дейност на изработките, които се използват при протезирани, в ортодонтията, в детската дентална медицина. Във всички специалности има възможност да се използва 3D принтерът, който е най-висок клас, подчерта проф. д-р Мария Куклева, заместник-ректор по учебна дейност.

Новият 3D принтер създава цифров модел и послойно нанасяне на модел на всички протезни конструкции, които могат да бъдат изработени в устната кухина, оповести проф. д-р Георги Тодоров, декан на Факултета по дентална медицина

Лазерен лъч с висока мощност стопява материала и чрез наслагване на слоеве от материала един върху друг се получава протезната конструкция. Директното метално лазерно синтероване е технология, базирана на лазерен източник, който синтезира прахообразни материали, използвайки 3D CAD модел.

Бъдещите дентални медици в България трябва да бъдат на световно ниво. Нашият университет се старае това да се получи с въвеждането на високотехнологична апаратура в обучението на студентите и в научноизследователската дейност на преподавателите, добави проф. д-р Мария Куклева.