Пловдивско читалище преследва първия приз в конкурс

Puzeli

Проектът „Пловдив – автентичен и вечен“ на Народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“ е сред петте финалисти на престижния конкурс АГОРА 2015 за гражданска инициатива, реализирана от читалище през изминалата година, съобщи секретарят на читалището Вера Аврионова. Тя допълни, че проектът, с който участват, е реализиран по програма „Пловдив за младите“ на Община Пловдив.

В тазгодишното издание на Конкурса са постъпили 55 кандидатури, оценени от осемчленно жури. В резултат на задълбочена оценка и обсъждане на подадените кандидатури конкурсното жури излъчва инициативата „Пловдив – автентичен и вечен“ като носител на отличието в категория „Изкуство и култура за развитие“. С това Народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“ става и един от претендентите за голямата награда на конкурса, наред с финалистите от останалите четири категории.

Съгласно регламента изборът на носителя на наградата на конкурс АГОРА 2015 ще стане с прекия вот на аудиторията по време на официална церемония, предстояща в четвъртък – 31 март, в София.

Вера Аврионова посочи и дейностите, впечатлили осемчленното жури. За целите на проекта са били заснети 50 знакови сгради и места в Пловдив. От снимките са направени пъзели, подреждани от деца и младежи в детски градини, училища и читалища в града. Целта на проекта е чрез дидактични игри да се провокира интересът на децата и младите хора към Пловдив, да се запознаят с историята и да обикнат още по-силно града си.

В рамките на 35 дни екип на читалището съвместно с доброволци е посетил деца и младежи в различни възрастови групи – от 5 до 25 години, в детски градини, училища и читалища. При подреждането на всеки един пъзел е давана информация за обекта, изобразен на картината, както и историческа справка – от кога съществува и как се е развивал през годините.

Пъзелите бяха приети изключително добре от учениците и младежите – успяха да провокират техния интерес и да ги накарат да се замислят дали и кога са виждали изобразените обекти, както и знаят ли нещо за тяхната история, добави Вера Аврионова. Изработени са също 10 игри скрабъл, предназначени за младежите. По време на игрите с награди се поощряваха онези участници, които успяваха да съставят дума, свързана с града. Инициативата бе обвързана и с кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата, казаха още от читалището финалист.

Финалът на проекта е поставен с изложба на пъзелите в края на месец февруари 2015 година. На нея представители на участващите като партньори организации са наградени с луксозни книги за Пловдив и благодарствени писма, а пъзелите са разпределени пропорционално на участието на всяка една организация и са подарени на партньорите.