„Пловдив чете” в 16-то издание

Plovdiv Chete_2018

Официалното откриване с концерт на „Фондацията”. Сериозна подкрепа за НБ „Иван Вазов“

Започва 16-ият литературен фестивал „Пловдив чете”. Сегашното му издание е от 11-и до 17-и юни и включва литературни срещи с писатели, преводачи, художници,  четения и авторски рецитали, премиери на нови книги, дискусии, изложби, филми и концерти. Участват общо 42 издателства, като 37 от тях са гостуващи. Шатрите за продажба на книги в Алеята на книгата на пл. Централен са 14.

Официалното откриване на фестивала, където по традиция се връчват наградите „Орфеев венец“ с парична премия от 5000 лв. и „Златна четка“ за оформление на книга, с премия от 2000 лева, е на 12 юни от 20. 00 часа на Античния театър. За откриването пристига популярната българска група „Фондацията“ – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански. Те идват в Пловдив след успешни турнета в Америка, Европа, Близкия изток, Австралия и Нова Зеландия.

Финансовата подкрепа през  2018 г.  е в размер на 38 270 лева. Министерство на културата подпомага проявата със сумата от  10 000 лева, които се предоставят по желание на организаторите на НБ „Иван Вазов“ за закупуване на нови книги.

Plovdiv-chete-2018-

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2018 се организира от издателство „Жанет 45“ (домакин) в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Асоциация „Българска книга“, „Програмиста“, „Вила Винифера“.

Фестивалът традиционно е част от Календара на културните събития на града.

На 15 юни, петък, от 17:00 ч. ще бъдат връчени Националните литературни награди „Христо Г. Данов“ в къщата музей „Христо Г. Данов“, Старинен Пловдив.

Входът за всички събития в програмата на „Пловдив чете“ е свободен!

Фестивалът получава подкрепа от десетки институции и медийни партньорства.