„Платон” качи първокурсничка на върха

Anastasiq Nikolova parva nagrada_agar

32 бъдещи медици приеха предизвикателството на Катедрата по микробиология и имунология в Медицинския университет и се включиха в националния конкурс Агар арт по случай Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците, който гостува във висшето училище. Чрез необичайната форма на изкуство младите хора показаха, че бактериите имат и редица полезни свойства и понякога могат да бъдат и сериозен източник на емоции. Студент по медицина, артистичен зъб, бебе, паник атака, пролет, красива пеперуда и пътуване в Космоса са само малка част от нестандартните творби на авторите изобретатели.

nagradeni_AGAR ART 2019

Победител в конкурса тази година е първокурсничката Анастасия Николова със своя  „Платон”. Втора награда получиха Елиф Халил с „Пеперуда” и Ким Зимерман с „Queen cat”, а трета –Даниела Миланова с „Caput medusa”.

Завършила съм Художествена гимназия и като цяло рисуването ми е в кръвта, разкри Анастасия Николова. Възможността да експериментира с гъбички и бактерии, тяопредели като истинско предизвикателство. Бъдещият лекар призовава за разумна употреба на антибиотиците. Много хора мислят, че всяка настинка може да се лекува с антибиотик, но не е вярно. И същевременно злоупотребяват с тях, споделя Анастасия.

Сега студентите, които участваха в конкурса в нашия университет, са двойно повече в сравнение с миналата година подчерта  проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ – Пловдив.

В България началото на този тип рисунки е поставено през 2016 година, когато списание „Българска наука“ и Ридаком организират конкурс „Агар Арт“ по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. Той е вдъхновен от първата в света рисунка с микроорганизми. Рисунката, бактериална елхичка, е направена от българския микробиолог Росица Ташкова и предизвиква засилен интерес. Авторката я създава, докато пише дипломната си работа за магистър в университета на Нант. Тогава решава да направи нещо нестандартно, да зарадва колегите и себе си. Идеята й хрумва, след като разчиства вече непотребни петрита с хранителни среди и пораснали по тях разноцветни микроби. Така бактериите се превръщат в палитра. Елхичката на Росица пораства, а създателката й качва снимка в сайта на Американското дружество по микробиология. За кратко време постът става най-харесваният, най-коментираният и най-споделеният споделян във Facebook страницата на организацията. След няколко месеца те обявяват и първия в света конкурс за рисунка с микроорганизми върху хранителна среда.

Първото издание на конкурса предизвиква огромен интерес и в България. Още на следващата година екипи от микробиолози от цялата страна се впускат в предизвикателството да покажат своите умения в постигането на произведения от различни бактерии.