Немски професор и национални специалисти в курса по ендоназална хирургия

prof. Shik pred kursa

Специалисти и специализанти по оториноларингология от цялата страна се включиха в курса „Ендоназална хирургия на заболяванията на носа, синусите и слъзните пътища“. Ръководител, лектор и оператор по време на курса бе проф. д-р Карен Джамбазов, д.м., изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Георги” и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести към Медицинския университет – Пловдив. Оперирани пациенти със заболявания на околоносните кухини – носна полипоза, инвертни папиломатози и заболявания на слъзните пътища – дакриоцистити. Целта на курса – младите специалисти да придобият практически умения в съвременното оперативното лечение при заболявания на носа, околоносните кухини и слъзните пътища и да повишат своята квалификацията в тази област.

Проф д-р Карен Джамбазов

Събитието се организира съвместно от Високотехнологичен център за трансфер на знания и здравни технологии „Интегрален център за лечение на тумори и травми на глава и шия“ към УМБАЛ „Свети Георги“ и Катедрата по ушно-носно-гърлени болести към Медицински университет – Пловдив. Курсът се проведе със съдействието на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, Българското ринологично сдружение и „Ел Дора“ ЕООД – представител на Karl Storz за България.

Проф Бернхард Шик

Специално участие като гост-лектор записа проф. д-р Бернхард Шик, д.м., от Университетската болница на Саарланд и Медицинския факултет на Университета на Саарланд (Universitätsklinikum des Saarlandes и Medizinische Fakultät der Universität des Saarlandes), Германия.

Като лектори и модератори по време курса се включиха също проф. д-р Румен Бенчев, д.м.н., председател на Българскотот национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия; проф. д-р Стефан Сивков, д.м. – ръководител на Катедрата по анатомия, хистология и ембриология към МУ-Пловдив; проф. д-р Диляна Вичева, д.м., председател на Българско ринологично дружество; доц. д-р Николета Трайкова-Джамбазова – специалист по образна диагностика, директор на Медицински колеж към МУ-Пловдив; доц. д-р Петър Руев, д.м. – началник на УНГ отделение към Болница „Тракия“, Стара Загора; доц. д-р Христо Златанов, д.м. – специалист по УНГ болести, ВМА-София; д-р Димитър Чаталбашев – специалист анестезиолог; д-р Диана Димитрова – специалист по образна диагностика.

Проф Шик проф. Бенчев и проф Вичева

Eжегодно провеждащият се в УМБАЛ „Свети Георги“ курс на тема „Ендоназална хирургия на заболяванията на носа, синусите и слъзните пътища“ е предназначен за специалисти и специализанти по оториноларингология.