Над 300 бременни в комбиниран скрининг на Клиниката по акушерство и гинекология

Dots Uchikova i d-r Stoilov s pacientka za ehografsko izsledvane 11 02 2017

Над 300 бременни жени са се включили в кампанията за безплатен ултразвуков и биохимичен скрининг в първи триместър, организирана от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Данните съобщи началникът на Клиниката и инициатор на кампанията доц. д-р Екатерина Учикова. Тя припомни, че комбинираният скрининг се проведе от началото на м. септември до края м.декември 2016 г. Към него можеха да се присъединят всички бременни жени в периода между 11-а и 13-а гестационна седмица и 6 дни.

 Със скрининга в първи триместър се определя броят на бебетата, ако са близнаци, както и дали са с една или две плаценти. Датира се бременноста и се определя вероятният термин на раждане. Освен че се откриват най-честите хромозомни аномалии, се следи и за аномалии, които може да са асоциирани с хромозомни или генетични заболявания. В този период могат да се открият структурни аномалии на мозъка, сърцето, храносмилателната система, големи дефекти на лицето, устните, очите, крайниците. Някои от тях са изолирани, но други са асоциирани с генетични хромозомни аномалии.

 Благодарение на този ранен скрининг, ако са открити аномалии, в най-ранен срок се дава прогноза за бременността и се определя най-подходящият подход. При несъвместими с живота аномалии бременността трябва да се прекъсне по медицински показания, за да бъде най-малка психоемоционалната травма за майката и най-малки рисковете за нейното здраве и детеродна функция. В редки случаи може да се  предприеме извършването на вътреутробни хирургични интервенции, като жените се насочват към съответни високоспециализирани центрове за фетална хирургия у нас и в чужбина.

 В рамките на безплатния скриниг едва при 3% от жените са открити аномалии. С висок риск са били 5 % от бременностите, като на по-голямата част от тях е направена хориална биопсия. Реално при много малък брой от пациентките бременността е била прекъсната по медицински показатели, и то в края на първи триместър, а не както често се прави – във втори триместър, когато рискът и за майката е по-голям.

 Сред най-често регистрираните аномалии е хидронефрозата – задържане на урина в бъбреците, както и аномалии на гастроинтестиналния тракт. Към момента бременностите се проследяват от мултидисциплинарен екип, включващ изтъкнати специалисти от  различни области на медицината в УМБАЛ „Свети Георги“. Екипът бе сформиран през 2016 г. за целите на добрата медицинска практика. Негов председател е доц. д-р Екатерина Учикова.

 В Клиниката по акушерство и гинекология работят няколко утвърдени специалисти в областта на ехографията в акушерството – д-р Христина Иванчева, д-р Георги Амалиев, д-р Борис Стоилов, д-р Костадин Керезиев, посочи доц. Учикова.

D-r Stoilov d-r Ivancheva d-r Amaliev dots Uchikova i d-r Kereziev-11-02-2017

 Основно  ултразвуковия скрининг по време на кампанията се извършваше от д-р Борис Стоилов, единствения сертифициран специалист по фетална медицина в Пловдив и Южна България. Специализирал е в Лондон, Великобритания в King’s College Hospital, University College London Hospital, Medway Hospital и Southend University Hospital.

 В Клиниката по акушерство и гинекология се извършва и високоспециализираната диагностична процедура хориална биопсия или хорионбиопсия, която към момента в Южна България се предлага единствено в УМБАЛ „Свети Георги“. Друга процедура за пренатална диагностика на вродените аномалии е амниоцентезата, която също се извършва в Клиниката. И двете диагностични процедури са по клинични пътеки и финансирането им е от Националната здравноосигурителна каса.

 Хорионбиопсията има определени предимства пред амниоцентезата, като най-важното от тях е таймингът – изборът на най-подходящото време. Изследването се извършва между 11-а и 14-а гестационна седмица, а резултатите са готови за 48 часа. Амниоцентезата може да се извърши едва след 16-а гестационна седмица, а резултатът се чака поне 7 – 10 дни. Така бременността може да е напреднала до 18-20-а гестационна седмица, когато евентуално прекъсване по медицински показатели може да доведе не само до по-голяма физическа, но и до по-тежка психическа травма. В практиката си акушер-гинеколозите са установили, че дори и резултатите да не са плашещи, времето на чакане на резултата изтощава психически бременните жени.

 Има няколко неточни, но за сметка на това широкотиражирани обяснения, свързани със скрининга за Синдром на Даун, смятат от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Първото е, че комбинираният скрининг – ранният биохимичен скрининг, е много неточен. Достоверността от него обаче е 90 – 95%, но с уговорката, че е изработен от сертифициран специалист и лаборатория, която минава регулярни одити. Второ, предлага се на бременните да направят и късен скрининг, което е погрешно, защото  достоверността от него е едва 60%, а и всяка пета жена има фалшиво положителен резултат, който пък налага ненужно да се прави амниоцентеза. Трето, хорионбиопсията не е с по-висок риск за аборт от амниоцентезата. Рискът е еднакъв, когато процедурата се извършва от обучени и сертифицирани специалисти. На последния Световен конгрес по фетална медицина  в Лондон през декемви 2016 г., са изнесени доклади от водещи специалисти от Великобритания, Дания и други западноевропейски държави, които доказват че рискът за аборт след хорионбиопсия или амниоцентеза е 1 на 1000 процедури, ако са извършени от специалист.

 В зависимост от натовареността на екипа ще организираме поне веднъж годишно безплатен комбиниран скрининг в първи триместър, като в него ще се включат и други акушер-гинеколози от АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“,  анонсира доц. Учикова. Според нея благодарение на кампанията тази високоспециализирана медицинска услуга е била достъпна за всички социални групи. Искаме всяка жена да може да се възползва от комбинирания скрининг между 11- и 14-а гестационна седмица, защото само така ще намалее броят на децата с малформативни синдроми, каза началникът на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Свети Георги“.

 В момента скринингът се предлага срещу заплащане по ценоразписа на болницата. Ехографският преглед се извършва на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66. Записване за скрининга става на сайта http://www.pregnancy.bg/kalendar, като при запазване на час пациентките получават съобщение на електронната си поща, същото потвърждение получават и лекарите. Допълнителна информация може да се получи и на тел. 032 60 28 26 всеки делничен ден до 14:00 часа.