Mолебен за здрав в Световния ден на имунологията

den IMUNOLOGIYA 2016

За четвърта поредна година Медицинският университет – Пловдив отбеляза Световния ден на имунологията. Едновременно с това се отбелязва и  Европейската имунизационна седмица.

 На този ден си припомняме за онези велики имунологични открития, които са променили медицината към по-добро. За ваксинациите, без които е невъзможно да си представим снижаването на заболеваемостта от туберколоза, детски паралич, дифтерия, коклюш, липсата на вариола в днешни дни, заяви ръководителят на катедра „Микробиология и имунология” в МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

IMUNOLOGIYA_prof Murdjeva

Доказано е, че благодарение на ваксините ние се лишихме от много инфекции. Благодарение на задължителната ваксинация ние правим имунното здраве на нацията по-силно, категорична е проф. Мурджева.

 От няколко години отбелязването е традиция за МУ-Пловдив и е във връзка с инициатива на Европейската федерация на имунологичните дружества и Българската асоциация по клинична имунология. С нея се изтъква пред обществеността  значението на имунитета в борбата с някои болести, за нарастването на научните изследвания и спасяването на човешкия живот.

Пред параклиса на МУ-Пловдив в 1-ва база на бул. Васил Априлов се отслужи молебен за здраве.

На молебена присъстваха още ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и заместник-ректорите проф. д-р Виктория Сарафян и проф. д-р Стефан Сивков.

Към небето полетяха балони с хелий, предоставени от фондация Jeffrey Modell за първичните имунни дефицити, като израз на съпричастността ни към болните с имуномедиирани заболявания.

Преподаването по имунология е застъпено  сред повечето специалности в  МУ-Пловдив. Разработват се докторски програми  в областта на имунологията с използване на съвременни имунологични методи и доказване ползата от ваксинациите при много инфекциозни болести. Лабораторията по имунология при УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив е водеща структура в имунологичната диагностика на първичните имунни дефицити, автоимунните и инфекциозните заболявания.

Тази година Европейската имунизационна седмица е в навечерието на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово.  Този факт придава и друг смисъл на имунологичните събития – повече  надежди за  по-адекватна имунологична диагностика, по-навременна и ефективна имунотерапия и профилактика за по-добро здраве, по-малко страдащи пациенти от имуномедиирани заболявания, още по-всеотдайни и вдъхновени лекари и медицински специалисти.