Модерен старт от УХТ, видеостена и международни поздрави

05102020-otkrivane1

В  своята 67-годишна история УХТ се утвърди като най-авторитетна школа за подготовка на професионалисти в сферата на хранителната наука и технологиите. Силният интерес към изучаваните специалности дава на академичната общност самочувствието на лидер, подчерта при откриването на академичната 2020/21 проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии. 

05102020-otkrivane2

Държавната поръчка за прием на нови студенти е изпълнена почти на 100%.  Прага на висшето училище прекрачват над 620 първокурсници, а общият брой на студентите вече надвишава 3300. Университетът по хранителни технологии въвежда модулно обучение с оглед на пандемията – част от лекционните курсове ще са онлайн, а упражненията – присъствено, в подходящо за студентите време. Ръководството е осигурило за всеки първокурсник персонален таблет за ползване през целия период на обучението. 

На церемонията прозвучаха думите на мениджъра на Google – Ерик Шмид, отправени на студентите от Калифорнийския университет в Бъркли: „Вярвам във вашата способност да управлявате технологиите. Но не бива да позволявате на технологиите да ви управляват…“. Ректорът на УХТ отправи апел към студентите да посвещават времето си на здравето, културата и духовността, на хората, които обичат, уверявайки ги, че преподавателите винаги ще бъдат до тях, за да създадат професионалната им  перспектива.

С „Клетва“ на „Щурците“ от култовия филм „Вчера“ ректорът поздрави студентите, преподавателите и гостите, присъстващи на тържественото откриване. 

Старт на церемонията по традиция даде Gaudeamus igitur, а под звуците на химна бе внесено знамето на Университета. На празненството в двора бяха новоприетите студенти, преподаватели и множество гости, сред които вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, доц. д-р Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите, областният управител на Пловдив – Дани Каназирева, Здравко Димитров, кмет на Пловдив,  Хюсеин Дьонмез, помощник аташе на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив,  Ангел Сантамария Барнола, съветник по образованието към Посолството на Кралство Испания в България, членовете на Съвета на настоятелите на УХТ, ръководители на централната, областната, общинската администрация, председатели на работодателски организации, ректори на университети, представители на академичните среди, на бизнеса и медиите.

05102020-otkrivane4

На добър час и нови високи постижения на академичната общност в УХТ пожела вицепремиерът и министър на туризма – Марияна Николова. В приветствието си тя изтъкна, че кадрите на УХТ имат важна роля за развитието на туристическия сектор и определят водещата му роля в българската икономика с 12% от БВП.

С моя екип разчитаме на преподавателите и студентите от УХТ да продължите добрите практики и да мобилизирате всичко, научено зад банките, в лабораториите и стажовете, за да може страната ни да бъде безопасна, здравословна и конкурентна дестинация. 

Специално послание отправи и президентът на Международната организация по лозата и виното (OIV) – Пау Рока. В своето видеообръщение той посочи, че OIV и УХТ работят ефективно в подготовката на магистърската степен по лозарство и винарство „Master in Wine Making and Management”, предстояща да стартира от следващата учебна година. Пау Рока изрази оптимизъм за въздействието, което съвместният проект ще окаже върху статуса на Университета по хранителни технологии и позиционирането му като водеща академична институция. 

Убеден съм, че УХТ е правилният партньор на Международната организация по лозата и виното в стратегическите цели, които имаме, заяви от специалната видеостена, излъчваща церемонията, Пау Рока.

Проф. д-р Пламен  Моллов връчи лично студентските книжки на отличниците. Благодарствени грамоти получиха рекламните лица в кандидатстудентска кампания 2020 – Ванеса Николова и инж. Георги Георгиев, и платена такса за обучението в желана от тях магистърска програма. УТХ удостои и златния спонсор в изграждането на Студентските споделени пространства  – Стайко Тодоров, управител на консервна фабрика „Траки“.

05102020-otkrivane3

Константина Чешмеджиева, студентка в 4-и курс, специалност „Биотехнологии“, получи награда от управителя на фирма „Лесафр“-България – Венета Писарска, за най-добра научноизследователска разработка

Поздравления към студентите, преподавателите и гостите от официалната трибуна отправиха още зам.-министър доц. д-р Янко Иванов, Мехмед Дикме, ексминистър на земеделието, Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара, и Божана Апостолова, основател на Издателска къща “Жанет 45” и на литературния фестивал „Пловдив чете“. 

Споделените пространства

05102020-studentski_prostranstva

Двете студентски споделени пространства са  разположени в бл. 1 и 2 и бяха открити от проф. д-р Пламен Моллов. Интегрирането на такива места в учебните кампуси ще активира студентската общност и ще създаде среда за по-ефективна подготовка по пътя на младите хора от университета към професионалната реализация. Те ще създадат условия за допълнителен контакт с колеги, със студенти от други висши училища, с преподаватели и представители на бизнеса, заяви проф. Моллов. 

Изграждането на студентските споделени пространства в Университета по хранителни технологии е резултат от разговори със студенти от различни специалности, заяви доц. д-р Кремена Никовска, функционален декан по студентска и социална дейност. Точно по време на най-голямата изолация заради коронакризата нашите възпитаници вложиха много позитивна енергия, водени от желанието си да общуват, и всички се обединихме около идеята да създадем тези пространства, добави тя. 

Ръководството на УХТ се е обърнало към различни бизнес организации и е предложило партньорство чрез участие със спонсорски пакети. Те представляват възможност за сътрудничество между университета и бизнеса чрез включване в кампании за социална отговорност, съвместни събития, инвестиции за разпознаваемост на бранда и сътрудничество с цел кариерна реализация на студентите. 

Уютно обзаведените кътове ще стимулират студентите, като развиват уменията им за съвместна работа по учебни задания, дават възможност за провеждане на дискусии и дебати, разработване и сътрудничество за „start up“ проекти. Пространствата може да бъдат функционални и за провеждане на обучения и семинари.

Тук  преподаватели, организации и бизнес представители ще имат територия за инициативи, ориентирани към студентите, и то на тяхна „собствена“ територия. 

Златният спонсор на инициативата е Консервна фабрика „Траки“, със собственик Стайко Тодоров, който определи името на споделеното студентско пространство – „Траки“. Неговият екип имаше възможността да брандира едно от пространствата. Партньорството предвижда организиране на съвместни инициативи и достъп до университетските ресурси. Студентите ще могат да се реализират в една от най-новите и модерни фабрики. 

Доц. д-р Кремена Никовска изрази от името на студентите благодарност към ръководството на УХТ и колегите си за съдействието споделените пространства да бъдат създадени в кратки срокове – в периода на лятната ваканция.