Митрополит Николай освети параклис в УМБАЛ „Свети Георги“

UMBAL-SvGeorgi-osveshtavane-na-paraklis-12-11-2021-02

Осветиха параклиса „Свети Мина“ в Клиниката по кардиология при УМБАЛ „Свети Георги“ при спазване на всички противоепидемични мерки. Освещаването извърши Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Параклисът е изграден на територията на Клиниката, на 12-и етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“.

Свети Мина е бил воин в Египет, но силно вярващ и дръзновено защитил вярата си, припомни житието на светеца Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай.

Параклисът стана реалност благодарение на неоценимата помощ, включително и финансова, от страна на Пловдивската митрополия и на лични дарения от граждани, фирми и персонала на Клиниката, информира проф. д-р Федя Николов, началник на Клиниката по кардиология. Той изрази своята благодарност – към ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ за възможността да се обособи място за параклиса, и към Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай за духовната и финансовата помощ при създаването на храма.

На светата служба присъства и инж. Анести Тимчев, зам.-кмет по ресор „Екология и здравеопазване“ при Община Пловдив.

В трудните времена, в които живеем, много често забравяме християнските ценности. Когато имаме двоумение, добре е да се връщаме към тях, да се опитваме да бъдем на мястото на другия; когато отсъждаме, да спазваме християнски морал, който е зададен за нас, обърна се към присъстващите изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги” – проф. д-р Карен Джамбазов. Той припомни, че в настоящето в почти всяка Клиника има по един подобен параклис. Когато човек има трудни моменти, а ние, лекарите и медицинските работници, имаме моменти, в които също сме безсилни, има потребност да се обърне към Господ Бог и да получи увереност. И получаваме понякога това, което не сме очаквали, което науката не може да предскаже. Ето защо идеята за този параклис е страхотна. Ние трябва да лекуваме не само едната част – организма, ние трябва да лекуваме и душата на пациента, а понякога и самият той има необходимост да получи от Бог увереност за своето здраве и бъдеще. Това е едно от най-хубавите неща, които може да се случат – да вървим ръка за ръка с вярата и с нашите познания, каза още проф. Джамбазов и благодари за безрезервната подкрепа, съвети и помощ, оказвани непрекъснато от Пловдивска митрополия в лицето на Митрополит Николай.

Това свято място ще дарява надежда и упование в бъдещето на пациентите, техните близки и на служителите. На същия етаж се намира и Клиниката по неврохирургия. Нашите пациенти често остават неизлекувани, клинично болни, но винаги се стремим да им дадем надежда и тази надежда се крепи не само нашето умение и на нашия професионализъм. Ние вярваме и в лечебната сила на музиката, живописта и словото, но и в силата на религията. Параклисът „Свети Мина” ще даде надежда – не само на нашите пациенти и на техните близки, а и на всички колеги, каза проф. д-р Федя Николов.

 Словото на Пловдивски митрополит Николай

UMBAL-SvGeorgi-osveshtavane-na-paraklis-12-11-2021-01

Малък по размери, но много голям по значение е този храм, който днес се изпълни с божествения дух. Той е бърза помощ за страдащите от сърдечни заболявания. Като кардиолози, вие знаете несъмнено какво голямо значение несъмнено за човешкия организъм има сърцето. Храмът е в центъра на селото, града, държава и това сърце тупти с импулсите на божествената енергия, на силата на божията благодат, затова именно тук, където вие сте успели в лекарското изкуство, съзнавате, че всъщност вашият успех е Божия дарба и Божия благодат и че Светият дух ръководи ръцете ви, че в крайна сметка лекар на лекарите е Господ Исус Христос”.

Благородно е вашето божествено призвание – на всички медици, и ако някой не го е разбрал, особено във времената на пандемия всички го осмислиха и осъзнаха, че сте достойни да ви се поклоним, да ви благодарим, да ви оценим високо, защото освен подвиг вашето служение е и нещо божествено. Уверявам ви, че ние се молим за вас, уверявам ви, че ние призоваваме Свети Мина никога да не отстъпва от това място, от тази болница и от вас самите!

Призовавам божията благодат и божията помощ над всички вас – за здраве, благоденствие и душевно спасение! Бъдете здрави, да ви даде Господ сила и благословен успех да осъществявавате успешно божествено призвание – да лекувате хората, да им давате надежда, да ги дарявате с любов, да служите достойно на Бога, защото да служиш на ближния, на човеците, означава да служиш на Бога. Честит празник! Небесната закрила на Светия Великомъченик Мина да бъде с всички вас сега и вовеки амин!