Медицинският разшири контактите и към Сибир

Auditoren komplex

Приключи посещението на делегацията от Томския държавен университет в МУ – Пловдив. Представителите на руското висше учебно заведение –  проф. д-р Юрий Кистенев, и.д. зам.-ректор по изследователската дейност, и проф. д-р Виктор Черепанов, разгледаха Аудиторния комплекс и се запознаха с особеностите на новооткрития  Медицински симулационен тренировъчен център, най-големия и комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в България.

Независимо че учени от руския и българския университет имат установени контакти, за първи път ще се осъществи общ проект за образователен обмен по програма „Еразъм+“ на институционално ниво, посочи проф. д-р Мариана Мурджева, зам.-ректор по международното сътрудничество и проектната дейност. Визитата е с ключово значение за предстоящата съвместна дейност на двата университета, добави проф. Мурджева.

Домакините от Пловдив са удовлетворени, че в условията на сериозна конкуренция за усвояване на европейски средства по програма „Еразъм+“ за проектна дейност с руски партньори МУ е одобрен за подобно финансиране.

Томският държавен университет  е най-старият университет в Сибир и е натрупал голям научен капацитет, като непрестанно е сред иноваторите в Русия и по света. От тази семестър Томският държавен университет предлага първата в Русия магистърска програма по медицинска иновация.