Картинна книга за Пловдив по японско-български проект

Prof. Mariia Shniter

Прилагат метода на проф. Ясухиро Ендо; проф. Шнитер: Японските колеги са тук за трети път и това не е случайно

Преподаватели и студенти от катедра „Етнология“ на Пловдивския университет  „Паисий Хилендарски“ и от университета „Тойо“ в Токио започнаха съвместна теренна работа в града под тепетата по проект, финансиран от фондация „Тойота“. Темата на проекта – „ EXPLORING THE ART OF LIVING TOGETHER IN 21ST CENTURY ETHNICALLY DIVERSE EUROPE“, е особено актуална в контекста на съвременните предизвикателства на Европа и глобализиращия се свят.

Участниците – студенти от Токио и от Пловдив, както и група студенти от различни европейски страни, които в момента провеждат академичен обмен в ПУ „Паисий Хилендарски“ по програмата „Еразъм+“, през тази работна седмица ще посетят различни общности в хилядолетния град. Те не само ще събират информация за това – как различните хора под тепетата живеят съвместно в мир и разбирателство, но ще създадат заедно „картинна книга“ за видяното, прилагайки широкоизвестния в Япония метод на проф. Ясухиро Ендо, един от инициаторите на проекта.

Картинната книга цели да създаде възможност на хора от различни възрасти и групи в Пловдив да работят заедно в продължение на даден период от време. Японските колеги са тук вече за трети път и това не е случайно – екипът вярва, че процесът на взаимното опознаване и създаването на книгата е толкова важен, колкото и самото й ползване в училища, библиотеки, читалища и други, подчерта проф. д.н.к. Мария Шнитер от катедра „Етнология“ във Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Японската част на екипа се надява да научи повече за културата, традициите и историята на Пловдив и жителите му, както и да разбере повече за динамиката на „изкуството да живеем заедно”, което пловдивчани владеят отлично, коментира още проф. Шнитер. Тя допълни, че освен студенти и преподаватели от България и Япония, в проекта активно ще се включат и ученици от Пловдивската математическа гимназия, като те ще допринесат за една много важна част – илюстрирането на книгата.