Юристите започнаха с националния химн и Gaudeamus Igitur

Oficialno-otkrivane-na-konferenciata-na-Yuridicheskia-fakultet-19-09-2017-02

Този четвърт век е достатъчно значим период, за да може един факултет да докаже правото си на съществуване при наличие на сериозна конкуренция или да отпадне от образователната система на страната. Нашият факултет устоя на проверката на времето и това се потвърждава от интереса на младите хора към него, а той е безспорен атестат за качеството на получавано образование, каза при откриването на юбилейната научна конференция на Юридическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“ деканът проф. Венцислав Стоянов .

Dekanyt-prof-Stoianov-otkriva-konferenciata-na-Yuridicheskia-fakultet-19-09-2017

Двудневният форум под мото „Правото – традиции и перспективи” стартира с химна на Република България и студентския химн – Gaudeamus Igitur.

Oficialno-otkrivane-na-konferenciata-na-Yuridicheskia-fakultet-19-09-2017-01

Деканът на Юридическия факултет подчерта също, че броят на научните публикации и контактите с водещи юридически факултети в чужбина – Франция, Германия, Русия, Италия, Швейцария, Чехия, Австрия и други страни, както и високата оценка от страна на юридическата колегия, също са мерило за успеха на Факултета.

При създаването на ЮФ в ПУ „Паисий Хилендарски“ през 1992 година основната част от преподавателите са от Института за държавата и правото към БАН. Това закономерно предопредели високото ниво на преподаването. Може спокойно да се каже, че през последните 25 години едни от най-добрите юристи бяха лектори при нас, добави проф. д-р Венцислав Стоянов. Той отбеляза, че тясното сътрудничество между БАН и ЮФ се поддържа и днес благодарение на сключения договор за научна интеграция. Списъкът с имената на тези изявени юристи е дълъг, сред тях са: акад. Чудомир Големинов, Нено Неновски, Цанка Цветкова, Васил Мръчков, Кино Лазаров, Радка Радева, Емилия Къндева, Цветана Каменова, Емилия Друмева, Гълъбина Петрова и др.

От 1996 г. – годината на дипломиране на първия випуск, досега в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ са се дипломирали 3365 юристи. В момента във Факултета се обучават 1021 студенти в редовна и задочна форма на обучение. Учебният процес се осъществява от 61 преподаватели, сред които един член-кореспондент, 17 професори, 18 доценти и 10 главни асистенти с докторска степен.

Голяма част от възпитаниците на ЮФ са намерили своята реализация в съдебната система, като 63-има от тях са съответно апелативни, окръжни и районни съдии и прокурори. Само вписаните в Пловдивската  адвокатска колегия юристи са 1200. Над 20 са юрисконсултите в областните и общинските администрации. Една част от възпитаниците на Факултета са се насочили към преподавателска дейност, днес петима от тях са хабилитирани като доценти в Пловдивския университет и един в Академията на МВР, а 7 са главни асистенти. Обучаваните в момента докторанти са 27 души.

 От 2006 година насам общият брой на научните публикации е 1076. От 2014 г. във факултета се издава и онлайн списанието „Studia Iuris“. Така деканът проф. д-р Венцислав Стоянов изброи количествените резултати от изминалите успешни 25 години

Rektoryt-prof-Kozludjov-privetstva-uchastnicite-v-konferenciata-na-19-09-2017

Днес можем да кажем, че това е един от най-стабилните юридически факултети в страната, акцентира в приветственото си слово ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ – проф. д-р Запрян Козлуджов. Факултетът е известен с това, че в него много трудно се влиза, но и още по-трудно се излиза с диплома. Но тези, които са го завършили, носят своя знак за качество, продължи проф. Козлуджов. И припомни имената на някои от успешно реализиралите се възпитаници на Факултета: председателя на Пловдивския окръжен съд – Веселин Хаджиев, окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, както и множество вече хабилитирани препоподаватели, получили юридическото си образование в ПУ „Паисий Хилендарски“. Сред тях са заместник-деканите на ЮФ доц. д-р Христо Паунов и доц. д-р  Теодора Филипова.

Юридическият факултет на ПУ се радва на изключително траен интерес – всички 112 места за новата академична година са запълнени още на второ класиране, посочи проф. Козлуджов. По повод 25-годишнината на ЮФ той връчи на декана проф. Стоянов пластика на патрона на университета – св. Паисий Хилендарски.

Проф. д-р Емилия Друмева – секретар по правни въпроси на Президента на Р България, представи поздравителен адрес от негово име.

Не е случайно, че в условията на свободно съревнование между различните институции, натоварени с отговорната задача да подготвят и създават кадри в правната сфера, факултетът е изградил собствен облик и авторитет. Убеден съм, че това минало и настояще на Юридическия факултет е такова именно заради неговите авторитетни преподаватели и амбициозни студенти. И точно те имат потенциала да се справят с бъдещите предизвикателства пред юридическата професия и наука. Пожелавам Ви успехи, почтена и ползотворна реализация в правната наука и практика, гласи част от поздравителния адрес на президента Румен Радев.

Председателят на Общински съвет –Савина Петкова, като домакин на конференцията,  също приветства гостите и участниците в нея. От трибуната поздравителни обръщения към присъстващите отправиха и Председателят на Административния съд в Пловдив– Явор Колев, и секретарят на Пловдивската адвокатска колегия – Иван Демерджиев.

Yavor-Kolev-privetstsva-uchastnicite v-konferenciata-19-09-2017

По случай 25-годишнината на Юридическия факултет и откриването на научната конференция „Правото – традиции и перспективи” поздравителни адреси изпратиха вицепрезидентът на Р България Илиана Йотова, кметът на Пловдив Иван Тотев, проф. д-р Ирена Илиева – директор на Института за държавата и правото към БАН, председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров, председателят на БЧК – Пловдив Таня Георгиева.

След тържественото откриване бяха представени юбилейни научни доклади от доайените и основателите на факултета, международните гости от Швейцария, Италия, Франция, Хърватия, Сърбия, Македония. Днес конференцията продължава в аудиториите и залите на ПУ „Паисий Хилендарски”, където паралелно на четири места се провеждат научни симпозиуми в четири панела.