Юбилейни обобщения и престиж от съдовите хирурзи в УМБАЛ

dotsent drago zhelev

Доц. Заприн Въжев в поздрав: Сърдечно-съдовата  хирургия е хирургията на смелите и на бъдещето

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Свети Георги отпразнува юбилейно четирите десетилетия от създаването си.

Ekipite-na-Sudova-hirurgia-i-Kardiohirurgia-09-02-2018

Доц. д-р Драго Желев, началник на Клиниката, презентира историята й от момента на основаването до днес. Началото е поставено от шестима лекари, които към онзи момент работят в Първа, Втора и Трета хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. Трима от основоположниците на Клиниката и сега са част от нея – самият доц. Желев, проф. д-р Васил Анастасов и доц. д-р Васил Паница.

prof. anastasov i doc panica

Проф. Анастасов и доц. Паница

Първият ръководител на основаната първоначално като Клиниката по сърдечно-съдова хирургия е проф. д-р Иван Зънзов. С голям ентусиазъм и поглед в бъдещето той мотивира младите лекари и им осигурява специализации в чужбина, с които да бъдат полезни на Клиниката и пациентите.

През 1977 г. Клиниката започва работа с 40 легла и само една операционна зала. Сега операционните са 4, а две от тях са оборудвани със свръхмодерна техника. Годишно през Клиниката преминават около 3000 пациенти, извършваните през годината операции също достигат 3000. За 30 години в Клиниката са поставени над 10 хил. пейсмейкъра.

Успешната работа на Клиниката по сърдечно-съдова хирургия дава основата за създаване на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“. В името на пациентите съдовите хирурзи работят в ползотворни партньорства с клиничните звена по нефрология, хемодиализа, кардиохирургия, инвазивна кардиология, детска хирургия и много други. Част от извършваните операции са уникални не само за България, но и за Европа и света.

Като пример проф. Анастасов даде случай на успешна операция на аневризма на каротидната артерия. Същия метод след време  използвали и лекари в Швейцария, след което позвънили, за да благодарят на колегите си от УМБАЛ „Свети Георги“.

Hibridnata-operacionna-zala-na-Sudova-hirurgia-UMBAL SvGeorgi

Клиниката разполага с уникална за страната хибридна операционна зала, собствена инвестиция на ръководството на лечебното заведение в размер на почти 1,3 млн. лв. В залата функционира високотехнологично оборудване за рентгенови медицински изображения, инсталирани са модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри, както и мултифункционална оперативна маса.

Prof-d-r-Karen-Dzjambazov-09-02-2018Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ – проф. Карен Джамбазов, поздрави екипа на Клиниката по съдова хирургия за усилията и усърдието им да се развива и да постига резултати на световно ниво, като същевременно с това неуморно подготвят следващото поколение съдови хирурзи.

Изключителна гордост предизвиква в мен фактът, че ядрото на Клиниката се състои от възпитаници на Медицинския университет – Пловдив. Успехът ви е резултат от работата на всички през всичките години, каза зам.-ректорът на висшето училище проф. д-р Стефан Сивков. Той представи поздравителния адрес от ректора – чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Prof-d-r-Stefan-Sivkov-09-02-2018

Крепко здраве и устойчивост, за да могат не само да оцеляват, но и да се развиват съдовите хирурзи, пожела проф. д-р Мария Орбецова, зам.-декан на Медицинския факултет на МУ – Пловдив и началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Свети Георги“. Тя поднесе поздравителния адрес от името на декана – проф. д-р Николай Бояджиев.

doc-d-r-Zaprin-Vyjev-09-02-2018

Когато 40 години си трупал опит и си спасявал човешки животи, ти се иска да го споделиш. Макар че истинските победи за хирурга са на операционната маса и до леглото на пациента, посочи в обръщението си  към съдовите хирурзи доц. д-р Заприн Въжев, ръководител на Катедрата по сърдечно-съдова хирургия в МУ – Пловдив и началник на Клиниката по кардиохиргия на УМБАЛ „Свети Георги“. Сърдечно-съдовата хирургия е хирургията на смелите и на бъдещето, добави доц. Въжев.

Цветя, подаръци и поздравителни адреси бяха поднесени от Клиниката по детска хирургия и Отделението по образна диагностика на УМБАЛ „Свети Георги“ и от д-р Стефка Пейчева. Музикални поздрави поднесоха две млади талантливи певици – шестокласничката Ивиана Бързакова и седмокласничката Диана Димитрова.