Излъчиха пловдивския топпризьор по забележителност

Antichniiat

Честит Ден на Съединението!

Най-голямата забележителност в Пловдив е Античният театър, споделят над 50% от участвалите в специалната анкета, която бе организирана от сдружение „Пловдив – най-старият жив град в Европа”.

Тя се проведе в продължение на един месец и в допитването участваха 6327 зуши. Гласуването се осъществи чрез анкетьори-доброволци и няколко електронни сайта, в това число и сайта на Сдружението.

Римският стадион и тепетата също попадат в топ три на забележителностите. Определените от пловдивчани исторически обекти ще бъдат отбелязани със „Знак за древността”. Така те ще се превърнат в атрактивни туристически точки, които гостите на Пловдив да посетят, запознавайки се с историята и културата на най-древния жив град в Европа. Гласове са събрали още Гребният канал, Цар Симеоновата градина, Хисар Капия, Одеон, Античният форум, Небет Тепе, Етнографският музей, Архитектурен комплекс „Капана”, Сахат тепе – Часовниковата кула, Пловдивски панаир, Паметникът Альоша и други.

Организаторите са си поставили за цел улесняване на множеството очаквани посетители в града на тепетата, след като вторият по големина български град спечели титлата „Европейска столица на културата – 2019”.

Бихме искали като културна столица на Европа през 2019-та година да подготвим града си за огромния международен интерес, който очакваме. Отбелязвайки най-атрактивните исторически обекти със „Знак за древността”, ние ще акцентираме върху важното значение на Пловдив за историческото развитие на континента. Заедно с това ще работим за развитието на духовните ценности, културата и изкуството, науката и спомагането за утвърждаването на града ни, като културна столица на Европа. Предвиждаме поредица от събития, които да разкрият красивата история на Пловдив, като едновременно с това очакваме подкрепата на сдружения, развиващи сродна дейност, както и от страна на Общинска администрация – Пловдив, заяви председателят на Управителния съвет на СНЦДОП „Пловдив – най-старият жив град в Европа” Любомир Костов. На сайта на Дружеството, създателите на инициативата припомнят някои от най-важните моменти от историята на древния град.

За великолепието на Пловдив основна роля са играели огромният стадион, амфитеатърът, баните и на първо място римският преаториум. Това била резиденцията на императорския управител на провинция Тракия, както и мястото, където отсядал императорът при посещенията си в града.

Преаториумът се е намирал на Таксим тепе и имал внушителни размери – около 2 хектара. Археолозите са открили до сега единадесет праисторически селищни могили в рамките на Пловдив и още три в непосредствена близост. Според редица исторически източници началото на уседнал живот на територията на Пловдив в сложено през далечното 6-то хилядолетие пр.н.е.

Първите праисторически селища са създавани на речни тераси, образувани от река Марица и нейните притоци, или в близост до някой от хълмовете. Предполага се, че един от нейните ръкави е минавал южно от Младежкия хълм, покрай централната жп гара, през днешния бул. “Руски“, образувал е езеро между Сахат тепе и Бунарджика, пресичал е главната улица, след което е продължавал до Трихълмието и е завивал на юг, за да се влее отново в Марица. Петте хълма: Небет тепе, Джамбаз тепе, Таксим тепе, Сахат тепе и Бунарджика са били свързани, а Марково тепе почти не е можело да се отдели от Бунарджика.