И ТекстФест в Пловдив

TekstFest - 03

На 29-30 юни фондация „Стойна Кръстанова“, помещаваща се на Улицата на занаятите (ул. „Стръмна“ 1), ще бъде домакин на първият по рода си фестивал на текстила ТекстФест. Фестивалът се открива днес в 18 часа с изложбата „Текстил и град“. Изложените творения са резултат от съвместна работа на студенти и ученици с майстори, които чрез неформалното обучение са помогнали младежите да усвоят знания, умения и сръчности, прилагани за изработване на художествени текстилни изделия.

Ще бъдат показани нови интерпретации на усвоените стари технологии за обработка на тъкани. Изложбата включва облекла и накити, текстилни изделия, дигитализирани образци, творчески фотографски интерпретации, модели и скици. Всяко едно от тези творения представя новия прочит, вложен от младежите в старинните техники и умения. Претворявания на избрани текстилни технологии представляват също и градското нематериално културно наследство на различни етнични групи, обитаващи и обитавали Пловдив.

TekstFest - 04

Изложбата е резултат от проекта „Текстил и град. Текстилното наследство на общностите в Пловдив – Старинни умения за нови творения“,  част от Културния календар на Община Пловдив и получил знака Европейско културно наследство.

TekstFest - 05

Вторият ден от фестивала ще предложи на пловдивчани и гостите на града разнообразни развлечения, които могат не само да наблюдават, но и да участват в тях. Изложби, прожекции, видео уроци, работилници, творчески проникновения са само част от акцентите. Посетителите ще се запознаят с конкретни текстилни технологии чрез видео уроци, ще могат да се включат и в изготвянето на текстилна арт инсталация „Кръгът на приятелството“, да участват в Работилничката, но и да погледнат на текстила по един по-различен начин. За да се случи това, организаторите са подготвили ателие и демонстрация на дигитална модна скица на живо;  запознаване с кулинарна интерпретация на текстилна технология – Шоковица  и модно ревю с уникални модни творения на студентката Пламена Тонкева. Съпътстващи фестивала ще са добрата музика и фестивалът за къси филми „Текст Къси Филми. В света на текстилните технологии“.

Pokana Lice & Grab