Градската галерия показва непознат художествен факт

2019-10-22 е-покана

Проектната изложба „Художественият отдел на Изложението – Пловдив 1892 г.“ стартира утре (22-и октомври) в Градската художествена галерия – Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15. Началото е от 18. 00 ч. Изложбата се осъществява по проект „Първото българско изложение – Пловдив 1892 г. и началото на организирания художествен живот в България“, като е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Експозицията е създадена от екип на Градската художествена галерия върху научните изследвания на изкуствоведа Пламен Петров и кураторските решения на Красимир Линков, изкуствовед и директор на Галерията. Авторите на проекта си поставят задачата да възстановят и широко да популяризират един художествен факт, познат само на тесен кръг специалисти в България. През 2019  се навършиха 127 години от първата общонационална художествена изложба, състояла се именно в централния павилион на Първото изложение. В организирания тогава Художествен отдел със свои произведения участват 16 автори. Сред тях са имена с национална и международна известност – Антон Митов, Иван (Ян) Мърквичка, Антони Пьотровски, Емил Холарек, Николай Павлович, Петко Клисуров, Константин Величков. С по една или две свои картини участват и художниците Иван Димитров, Димитър Багрилов, Иван Ангелов, Антоан Барбие, чиито имена днес се знаят само от изследователите на епохата. За творци като Гешанов, Петков, Вълкович, Н. С. Попов, Н. Ангелов информацията е все още оскъдна. Картини от последните петима в тази изложба не са представени, тъй като проучванията на живота и творчеството им продължават.

Екипът е положил усилия да събере и покаже част от оригиналните произведения на 7 художници, които  предците ни са имали удоволствието да видят преди 127 години. Сбирката е допълнена и с копия на живописни творби, за да бъде по-пълна представата за някогашния Художествен отдел.

Осъществяването на проектната изложба стана възможно благодарение и на партньорството на ГХГ с Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново, Художествена галерия – Казанлък, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, РНБ „Иван Вазов“ – Пловдив, Държавен архив – Пловдив, а също и на консултациите с историка Владимир Балчев и работата на студенти от  магистърска специалност „Мултимедия и виртуална реалност“ в АМТИИ, с ментор доц. Весела Статкова.