Гинеколози разчупиха ритуално пита, през 2016-та ще се раждат повече момченца

razchupvane na pitata

2094 бебета са проплакали за пръв път през 2015 година в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. По-голям е броят на момчетата, посочи днес на тържеството по случай Деня на родилната помощ началникът на Клиниката доц. д-р Екатерина Учикова.

babinden otecyt

Тя поздрави всички свои колеги по случай празника и отчете 2015-та като особено успешна за цялата клиника. По думите на доц. Учикова въпреки намаляващата раждаемост в страната в УМБАЛ „Свети Георги“ се наблюдава трайна тенденция към нарастване броя на ражданията, а Клиниката е приела над 4000 пациенти.

babinden 2

Екипът от акушери и гинеколози пресъздаде обреда от народната традиция за празника, популярен като Бабинден. Осем от лекарите и акушерките в клиниката взеха участие в ритуала, като по стара традиция ръцете им бяха измити с вода и сапун. Доц. Учикова и проф. Кръстева разчупиха ритуално пита, която показа, че и през 2016 година ще се раждат повече момченца.

babinden 1

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов също поздрави лекарите и акушерките от Клиниката по случай техния празник, пожелавайки им здраве и благополучие.

bebeto

 Кметът на район „Западен“ Димитър Колев ориса първото бебе на Клиниката за 2016 година. Той пожела на малкия Илкай, роден в 00:01 часа на 1-ви януари, здраве и дълголетие, а на родителите му – да се грижат добре за него и много да ги радва.