Финалът на „Хляб за надежда“ – с пътуваща изложба и месене

Mesene-s-narodna-muzika

Проектът Народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“ – „Хляб за надежда“, финансиран по отворена покана „Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019″ интегрира 16 събития за 6 месеца и над 350 човека от различни възрасти около магията на хляба. Началото на „Хляб за надежда“ бе поставено през месец август чрез откриващ семинар с демонстрация на месене с жив квас, последван от две обучения на доброволците по проекта. Общностните месения на хляб се осъществиха в периода октомври – март в различни части на града и с различни теми.

Mesene-3-klas

На 2 октомври 2018 г. в НЧ „Тракия – Пловдив – 2008″ млади и възрастни обмениха опит и традиции за начините на приготвяне на хляб. На 23 октомври 2018 г. в библиотеката на читалище „Съвременник-1986″ младежи се учиха как да месят хляб с жив квас. На 15 ноември 2018 г. в камерната зала на НЧ „Съвременник-1986″ се проведе уникално месене под звуците на народна музика. На 5 декември 2018 г. свои питки замесиха децата от ЦДО 3 клас в СУ „Свети Патриарх Евтимий“ с ръководител Атанаска Ганева. На 14-и същия месец 50 ученици от малцинствата демонстрираха своите умения по месене в ОУ „Пенчо Славейков“ в кв. Столипиново, а последното за 2018 г. събитие бе работната среща на екипа с месене за сплотяването му дни преди Коледа.

Още 7 събития се състояха през 2019 г. Освен месения на хляб с жив квас в читалище „П.К.Яворов – 1926″, в две групи ЦДО 3 клас в СУ „Свети Патриарх Евтимий“ и в НЧ „Назъм Хикмет – 1922″, в библиотеката на НЧ „Съвременник-1986″ бяха изготвени печати за хляб, типични за времената, когато насъщният е бил печен в обществени фурни и всяко семейство е белязало своя с печат.

Pechati

Тази седмица проектът навлезе в своя финален етап с пътуваща изложба със снимки от отделните събития и заключителен семинар.

Изключително сме доволни от постигнатите резултати и интереса, който „Хляб за надежда“ предизвика, подчерта координаторът на проекта Вера Аврионова. Тя изрази благодарност към институциите, включили се като партньори, на доброволците, станали част от всяко едно от събитията, и на Фондация „Пловдив 2019″ за възможността толкова много деца, младежи и възрастни от различни етноси и социални групи да се докоснат до „Хляб за надежда“.