Финалисти от „Аrte nuragica/contemporanea“ в Градската художествена галерия

pokana

Преди да бъдат експозиционирани във Великобритания и Франция, произведения на италиански художници изпълват изложба в Градската художествена галерия. На 27-и декември от 18.00 часа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“№15) се открива exhibition-ът на млади автори от остров Сардиния.

Художниците са финалисти в конкурса по проект „Аrte nuragica/contemporanea“, част от програмата „IdentityLab“ на регионалната администрация на острова. В артистичния конкурс са участвали 160 творци, сред които през ноември жури избира 12 финалисти. От тях 5-ма са отличените с награди. Презентираното съвременно изкуство е инспирирано от нурагическата цивилизация на острова. Произведенията гостуват в Пловдив – Европейска столица на културата 2019, до 18-и януари

Проектът популяризира в цяла Европа изкуството на съвременните сардински художници. Той има за цел да витализира художествената панорама на Сардиния, като кани млади артисти да представят нов поглед върху статуите от нурагическата епоха на гигантите от Монте Прама. На фона на общата тема на художниците е дадена пълна творческа свобода да преосмислят културното наследство.

Нурагическата цивилизация е просъществувала на остров Сардиния от бронзовата епоха (XVIII век пр. н.е) до II век. Наименованието ѝидва от характерните за тази високоразвита култура градежи на укрепени кули – нураги.

Част от впечатляващото древно наследство на острова са колосите от Монте Прама. Това е група от около 40 статуи с височина до 2,5 м, открити през 70-те години в близост до некропол край Кабра. Статуите изобразяват стрелци, борци гладиатори и фигури на вождове. Датирани са между X и VIII век пр. новата ера.