Двоен старт за Пловдивския университет

pu  tseremoniia start na uchebna godina

Иван Кърчев

Снимки: Даниела Добрева, DC TV

В понеделник 28 септември започва новата учебната година на най-големия извънстоличен университет ПУ ”Паисий Хилендарски”. Церемонията по нейния старт бе в препълнената зала на университета и събра студенти от всички специалности. Ректорът проф. Запрян Козлуджов заедно със завършилите вече студенти предаде символично щафетата на първокурсниците – ключа, „История славянобългарска“, написана от Хилендарския монах, и знамето на пловдивската алма-матер. След това прозвуча и обръщението на ректора към студентите.

 obshtezhitieto na pu

Освен старт на учебната година в ПУ „Паисий Хилендарски“ имаше още два повода за радост и още две нови церемонии. Втората бе изключително важна, особено за онези студенти, които не са от Пловдив, тъй като занапред от днес нататък ще могат да живеят в новите общежития на университета. През новата учебна година 150 от студентите ще бъдат настанени в първото новопостроено общежитие, което се намира до Новата сграда на висшето училище. Всяка от общо 77-те стаи в него е с площ от 26 кв.м. Обзавеждането с две легла и самостоятелен санитарен възел е с високо качество, изпълнено от утвърдени на пазара производители. Условията, които предлагаме на студентите, са като в тризвезден хотел. Това е първият от общо четирите еднотипни блока, които ще оформят модерния студентски кампус на висшето училище с общ капацитет от 600 легла, посочиха от университета.

В новообразуващия се кампус вече има и спортно игрище на открито. Малко над 20 000 са студентите на Пловдивския университет в 110 специалности и 9 факултета. След два месеца предстои откриването на още едно общежитие, което ще посрещне допълнително 150 студенти.