Бебетата в УМБАЛ „Свети Георги“ спят в „Чувалчета с кауза“

Prof Maya Krysteva - nachalnik Neonatologia v UMBAL -Sv Georgi -02

Специално създадени спални чувалчета замениха традиционните завивки на новородените деца в Отделението по неонатология на УМБАЛ „Свети Георги“. Спалните чувалчета са подарък като част от националната информационна кампания за безопасен сън на бебето. Инициатор на кампанията е Angel Baby – българска компания, производител на бебешки дрешки и спални чувалчета.

 Смъртността на децата до 1 година в България е почти 2 пъти по-висока от средната за Европейския съюз (6.5 спрямо 3.5 деца на 1000 според данни на Евростат), като най-застрашени са децата между 4-6 месеца.

 Подобни информационни кампании са част от политиката на много държави в света. В Германия стартиралата през 1990 г. води до забележителни резултати – смъртността на децата до 1 година спада от 1283 в началото, на 127 деца през 2015 г.

Създателите на инициативата „Чувалчета с кауза“ планират безвъзмездно да преоборудват всички неонатологични отделения в страната със специалните бебешки чувалчета, като едновременно с това заедно с медиците да научат родителите на най-важните правила за безопасни грижи за бебето по време на сън. Отделението по неонатология на УМБАЛ „Свети Георги“ е първото клинично звено в Южна България, включено в кампанията.

За улеснение на семействата, полезната информация е качена и на специален информационен сайт: www.safe-sleep.eu

 Началникът на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Свети Георги“ – проф. д-р Мая Кръстева, изрази своята подкрепа на кампанията и благодари на нейните организатори.