Атрактивна изложба от индийски фотограф в НБ „Иван Вазов“

Plakat 50 x 70_Plovdiv (002)

Пъстра мозайка на различните религии в Индия – многолики като самата страна, показва фотографът Амит Мехра. Той е сред водещите индийски майстори на обектива и през последните двайсет години работи в областта на архитектурната, рекламната и документалната фотография. Сътрудничил е на редица международни агенции и издания, сред които Time, Der Spiegel, Elle, Elle Decor, Architectural Digest Condensate, Gallerie и National Geographic.

Стартът на експозицията е на 18 февруари – четвъртък, от 17.00 часа в Народна библиотека „Иван Вазов“.

Снимки на Амит Мехра са участвали в изложби в Ню Йорк, Лондон, Токио, Мадрид, Мелбърн, Дака, Делхи и Мумбай. Фотографии на Мехра са включени в постоянната сбирка на фондация „Габарон“ в Испания и на музея „Сагамихара“ в Япония.

Книгата му India, A Timeless Celebration печели престижната награда „Най-добър фотограф на годината – Азия“ на музея „Сагамихара“, Япония. Най-новата му книга Kashmir е посрещната възторжено заради безпощадния и дълбоко личен поглед на автора към региона. Амит Мехра активно обучава млади фотографи и в момента работи над две нови фотокниги: Sufis: Messengers of Peace и Roznaama.

Индия притежава изумителни по своето разнообразие и екзотичност забележителности, хора и култура. Огромната географска пъстрота на страната приютява прелестите на многобройни светове, които могат да бъдат преживени по нейните ширини: от спиращите дъха планини със заснежени върхове и опияняващите борови гори до тропическото очарование на дълги плажове, галени от вълните, и окъпаното в слънце вълшебство на пясъчните дюни в пустинята Тар. Обхванала цялата гама на духовността – от фината и дълбоко вкоренена мистичност, до жизнената будност, струяща от нейните храмово-архитектурни чудеса, Индия представлява настроението и посоката на осъзнаване на мигa, посочват в анонса от НБ „Иван Вазов“.