Артакадемията посреща с „Творим изкуство за хората и хора за изкуството“

folklor orkestyr

С концертен маратон излиза за 24 май Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Артмегасъбитието е в празничния следобед на 24 май в центъра на Пловдив и има мото „Творим изкуство за хората и хора за изкуството“.

На сцената пред Общината ще се представят всички ансамбли и солисти на АМТИИ, ще прозвучат изпълнения на класическа музика, поп, рок и джаз, инструментален, песенен и танцов фолклор.

pop music

По силата на традицията началото на концерта ще дадат гайдари в народни носии. Шествието им започва в 15.30 от Стария град и ще премине по Главната, разпръсквайки любими фолклорни мелодии.

folklor hor

Точно в 16 часа на сцената до фонтана начало на музикално-песенно-танцовия маратон ще даде ректорът на Академията – проф. академик Милчо Василев.

В концерта на АМТИИ, посветен на  Деня на българската писменост и култура и „Пловдив 2019“, пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на Академичния смесен хор „Гаудеамус“, Китарен и тромпетен ансамбъл, квартет „Интро“, студенти от специалност „Поп и джаз пеене“, Академичен народен хор, Академичен народен оркестър и Академичен народен ансамбъл. В пространството около фонтана студенти от специалността „Дизайн на облеклото“ ще дефилират в модно ревю с тоалети, представящи класически и нови тенденции в модата.

Уникалният маратон на изкуствата се превръща в традиционен за висшето учебно заведение и пловдивската общественост. С това събитие, реализирано съвместно с Община Пловдив, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство засвидетелства навръх празника на българската култура и писменост почит към гражданите на Пловдив и защитава мисията си на институция творец на стойностното изкуство.