АМТИИ гостоприема пристрастени към народната музика и танците чужденци

seminar_banner_2015

Притежател на фолклорен музей в САЩ пристига в Пловдив. Лорънс Уайнер - Лари е от най-големите колекционери

 Днес Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство дава старта на едноседмичен Летен международен фолклорен семинар. Тази гоидна е неговото 11-то издание. Повече от 120 любители на автентичния български фолклор от 4 континента ще гостуват за семинара. Това са непрофесионални музиканти от 15 страни, които в живота си са математици, инженери или лекари:  от Австралия, САЩ, Канада, Япония, Тайван и много други държави, но всички са обединени от магията на народната ни музика.

Летният фолклорен семинар ще бъде открит от ректора на Академията проф. академик Милчо Василев.

Според музикалния координатор на събитието – проф. д-р Любен Досев, от АМТИИ до момента  желаещите да развият уменията си в българските народни танци са 80 чужденци. Специално за тях от северните фолклорни области пристигат водещи състави за автентични хора, които ще проведат учебни демонстрации под професионалното око на хореографа на ансамбъл „Тракия“ професор д-р Даниела Дженева. Останалите гости на семинара ще усъвършенстват народното си пеене с преподавател професор д-р Светла Станилова, свиренето на тамбура, кавал, гъдулка, родопска гайда, акордеон, тъпан и други инструменти. По всеки от тях преподавател ще е изявен български майстор, като обучението по кларинет например е поверено на популярния тракийски кларнетист Никола Илиев.

За пореден път у нас пристига и Лорънс Уайнер – Лари. 72-годишният американец е един от най-големите меценати на фолклорното ни изкуство зад граница и от 1966 г. не изневерява на тази своя любов. През годините Уайнер е събрал повече от 470 грамофонни плочи с българска народна музика, изчистил е паразитните им шумове и за своя сметка е прехвърлил тази съкровищница на CD-та с отличен звук, които е подарил на библиотеката на АМТИИ. Уайнер е един от първите преподаватели по народни хора на американци, разполага с огромен архив лично заснети от него изпълнения на български певци, инструменталисти и танцьори, реализирани през последните 50 години. Домът му в САЩ е музей на българския фолклор, а той единодушно е определен за един от най-големите колекционери на фолклор в света изобщо.