816 ученици – аранжори на 6000 „Частици от Пловдив“

Chastici ot Plovdiv

Вера Аврионова: Стимулирахме интерес у децата към архитектурните и културните ценности на града

6000 частици от Пловдив, 816 ученици, 8 училища, 2 читалища, 5 доброволци, 1 изложба и безброй усмивки и нови приятелства – това е равносметката от проекта „Частици от Пловдив“, реализиран от Народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“ по Отворена покана „Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019″. Днес е последното събитие, с което официално се поставя финалът на проекта – изложба на пъзелите със забележителности от града под тепетата. Тя може да бъде видяна в блиотеката на НЧ „Съвременник-1986″.

Реализацията на проекта започна през месец май 2018 г. с фотографско заснемане на забележителности от Пловдив и изработване на 50 пъзела. Всеки от тях съдържа 120 части, т.е. общо 6000 частици от Пловдив.

В продължение на няколко месеца петима доброволци организираха подреждане на пъзели под формата на образователна игра в редица училища в Пловдив и областта за учениците от първи до седми клас. През август бе стартовата инициатива  в НЧ „Съвременник-1986″ под формата на състезание за историята на Пловдив. През септември екипът по проекта посети ОУ „Пенчо Славейков“ в кв. Столипиново. През октомври се състояха заниманията в ОУ „Райна Княгиня“- Пловдив и СУ „Васил Левски“ – с. Маноле. През месец ноември бяха посетени ОУ „Гео Милев“ – Пловдив, СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Черноризец Храбър“.

 Организаторите с удовлетворение посочват, че поради изразителните резултати в училищата и добрите отзиви за проекта с тях са се свързали още директорите на ОУ „Гео Милев“ – с. Белозем и ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Чалъкови, които също са станали част от „Частици от Пловдив“ през месец ноември.

Присъединяването на множество деца към инициативата от календара на Европейска столица на културата 2019 от екипа на проекта определиха като повече от радващо. Предизвикахме такъв интерес у децата, че ги накарахме да говорят за Пловдив и ги стимулирахме да посещават нови, непознати за тях места от града ни, да се вглеждат повече в неговите архитектурни и културни ценности, изведе анализационно есенцията на постигнатия замисъл Вера Аврионова, координатор на проекта. И допълни, че макар проектът да приключва, частиците от Пловдив ще продължат да „обикалят“ из града ни и да радват още от децата на Пловдив.