212 махленски истории – от Джумаята до Кършияка

image description

Запомнете Пловдив (2) от Евгений Тодоров е на книжния пазар

Ако вече сте прочели първия том на „Запомнете Пловдив“, знаете за какво става дума. Стари пловдивчани описват градския живот от 30-те до 70-те години. От време на време думата взема и авторът. Историите са около 212, може и да са повече, зависи как се броят. Повечето от тях не са описани никъде, съществуваха само в спомените на тези, които са ги преживели.

„Запомнете Пловдив“ бе рубрика за спомени в Пловдивската обществена телевизия, от нея останаха над 220 часа записи. Повечето разказвачи вече не са между живите. Ако гледат от небето, сигурно им е густо, че все нещо от техния живот и от техния тогавашен град е останало на книга,  посочват от ИК „Хермес”.

В първия том, който още може да се намери, са събрани истории от центъра на Пловдив – от Джумаята дo Цар-Симеоновата градина.

В тази втора част разходката ни продължава – от Джумаята до Аптека Марица, после през Хаджи Хасан махала до Столипиново, след което минаваме отвъд Марица, за да се върнем към миналото на Кършияка и да разкажем по-подробно за Панаира.

Ако сте живели в тези махали, няма как да не си купите тази книга.

Ако пък сте от Понеделник пазара, Кючука или Мараша, трябва да почакате написването на следващите два тома. Пък може и да потърсите автора, за да му разкажете своите истории.

Евгений Тодоров е пловдивски журналист, драматург, режисьор, един от най-четените блогъри у нас.

Всеки петък от 10 часа в програмата на Пловдивската обществена телевизия той продължава да събира стари пловдивски истории – за следващите си книги.