Франкофони на дегустационна среща в Университета по хранителни технологии

Френският учен Паскал Дюпьо и българският му колега Георги Добрев  обмислят международен студентски конкурс

 Paskal Djupjo i Georgi DobrevДегустационна среща с френски сирена и вина организираха франкофоните от Университета по хранителни технологии. Гост и презентатор бе френският учен Паскал Дюпьо (вляво).

Директорът на Франкофонския център в УХТ проф. д-р инж. Симеон Василев приветства присъстващите, а гостът от Франция представи всеки от продуктите. Паскал Дюпьо е на научна визита в технологичната алма-матер. В момента изнася лекции на студентите от 4-и курс, чийто преподавател по френски е Росина Какова от Центъра по езиково обучение.

На срещата присъстваха функционалният декан по Международното сътрудничество доц. д-р Георги Добрев, ръководителите на Франкофонския център за академично качество доц. д-р Мария Душкова и ас. Валентина Добрева, експертите от Отдела по международно сътрудничество Даниела Атанасова и Лора Иванова.

Мобилността на студенти по линия на научното сътрудничество между Университета по хранителни технологии и френските партньори на вуза е динамично, стана ясно от думите на  Паскал Дюпьо. Той съобщи, че с колегата си доц. Георги Добрев обсъждат вариантите за създаване на международен проект, свързан с реализацията на студентски конкурс за разработване на хранителен пордукт.

По новата програва „Еразъм+” съществуват големи перспективи, посочиха френският учен Паскал Дюпьо и Георги Добрев.

Във Франция има над 400 вида сирена, каза френцузинът и сподели с аудиторията за особености в технологията на българското и френското сирене. При първото си посещение в България той е изумен от богатството на вина, които се произвеждат  тук.

При идванията си у нас г-н Дюпьо купува българско вино и други продукти по своя вкус.