„Фолклорен хоризонт” до читателите, юбилеят на АМТИИ – акцент на изданието

Fokloren horizont 1

Новият брой на вестник „Фолклорен хоризонт” вече е сред читателите. Водещ материал на изданието е репортажът от мегафолклорния концерт, посветен на 50-годишния юбилей на Академията за национално, танцово и изобразително изкуство, който предизвика еуфория на Античния театър на 25 септември. Репортажът е на 4. стр. и илюстриран с фотокадър от финала на големия концерт, като най-вляво е диригентът на музиката и концепцията на това събитие проф. акад. Милчо Василев. Редакцията е отразила и награждаването на Теодосий Спасов с „доктор хонорис кауза”, осъществено на официална церемония на 24-и септември в концертната зала на АМТИИ. DSCN8113

На 2. страница са презентирани годишните фолклорни награди, които бяха връчени в края на септември в Смолян.

„Кларнетистите Младен Малаков и Яшко Аргиров си поделиха първата награда от Стамболово” пише в материал на 3. страница. В Стамболова бе продължена традицията на националните творчески срещи.

Думи, посветени на майстора на акардеана, дирижирането и аранжимените в народната музика Тодор Пращаков ни припомнят за личността и неговото изкуство.

Голям концерт предстои на 1 ноември в Смолян. Концертът е по случай 10-годишнината на оркестър „Сто каба-гайди”. Празничният концерт ще бъде в Родопския драматичен театър.

На 5-та страница „Фолклорен хоризонт” информира за новите записи на Николай Урумов и представя музикалното семейство Чаушеви под заглавие „Животът е музика”.

Талантите на родопското село Малево гостуват на изданието. Съставът за автентичен фолклор притежава поредица от награди.

Някогашните стари оркестри за народна музика от Западна България са в интерпретацията на известния музикант Васил Първанов, ръководител на характерния със стила си оркестър „Хоро”.