Рускиня – кандидат за най-новата специалност на пловдивската филология

Anastasija Kuzevanova

 Наскоро рускинята от Нижни Тагил Анастасия Кузеванова пристигна в Пловдив и участва в Деня на отворените врати. Той бе организиран от деканското ръководство на Филологическия факултет при ПУ «Паисий Хилендарски». Настя е избрала да кандидатства тук. Тя иска да учи най-новата специалност на Филологическия факултет – „Лингвистика с бизнес администрация”.

Настя, вие дойдохте в България, за да участвате в Деня на отворените врати, организиран от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Кое Ви накара да пристигнете тук?

 Много се интересувам от българската култура, защото тя е подобна на руската, но разбира се, има разлика. Между другото, приятелят ми е българин и затова искам да уча в България.

 Защо избрахте този университет и кое Ви мотивира да кандидатствате за най-новата специалност на Филологическия факултет – „Лингвистика с бизнес администрация”?

 Аз дълго не можех да реша в кой университет и в кой факултет да кандидатствам, но майка ми ми помогна с избора. Мисля, че това е най-хубавият университет, а новата специалност е най-подходяща за мене, защото мога да получа бизнес умения и плюс това ще уча езици (английски и испански). Звучи забавно: рускиня учи английски и испански в България.

 Говорите български: къде учихте езика и какво ви свързва с България?

  Свързва ме това, че приятелят ми живее в България и образованието тук е на добро ниво. А български език уча в Русия с един преподавател, той е българин.

 Уча езика вече половин година, но за съжаление, само по 2 часа на седмица. Имам голямо желание да изучавам български, затова се занимавам и допълнително вкъщи.

 Колко пъти сте били в България?

 За трети път съм в България. Първо бях тук миналата година през лятото на почивка. Тогава аз се влюбих в България. За втори път – тази зима. Посрещах Нова година с приятеля ми и своя рожден ден. Това беше невероятно! А за трети път – като посетих ПУ „Паисий Хилендарски„.

 Впечатленията Ви от Пловдив?

 За съжаление, не успях да си създавам впечатления от Пловдив, защото бях за твърде кратко време, но университетът много ми хареса.