Ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“: Университетите нямат бъдеще, ако не развиват информационните си инфраструктури

Prof_Kozludjov_pokazva-edna_ot_zalite_na_UIC-24-11-2014

Обновените Университетски информационен център (УИЦ) и Университетска информационна мрежа (УИМ) официално откри днес Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Цялостният ремонт на сградата на центъра, намираща се в Ректората на ул. „Цар Асен“ №24, е на стойност 290 хил. лева. Те са осигурени от висшето училище, а оборудването с модерна техника и софтуер е с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд чрез два проекта: „Пловдивски електронен университет (ПеУ): национален еталон за провеждане на качествено е-обучение в системата на висшето образование“ и „Стандартизиране и интегриране на разнотипни информационни и управленски университетски системи (СИРИУС)“.

Това обяви днес при старта на реновирания и модернизиран Университетски информационен център ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов. Той подчерта, че УИЦ и УИМ са мозъчният тръст на университета. Екипът, който работи там, е млад и амбициозен, а това също е важно за успешната работа, каза още ректорът.

Благодарение на хората и непрекъснатото осъвременяване на техническата база за три години информационната инфраструктура на Пловдивския университет се разви неимоверно много и към момента сме водещ университет в страната по отношение на информационните технологии. Надявам да продължаваме така и занапред. Смятам, че не трябва да се жалят средства в тази посока, защото в настоящия век университетите нямат бъдеще, ако не развиват информационните си инфраструктури, каза проф. Козлуджов.

Сред новите придобивки на Университетския информационен център и Университетската информационна мрежа е отделна сграда, в която са разположени мощни нови сървъри, осигуряващи безпроблемната работа на сложната компютърна мрежа и на оптичните връзки между сградите. Тя отговаря на всички европейски изисквания, разполага и със специални агрегати и охлаждане. Предстои да заработи софтуерна лаборатория, а към момента в Нова сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“ на бул. „България“ работи и изключително модерна уебинарна зала.  Prof_Totkov_i_Prof_Kozludjov_na_otkrivaneto_na_UIC_i_UIM-2

Проф. д-р Запрян Козлуджов е ръководител на проекта „Стандартизиране и интегриране на разнотипни информационни и управленски университетски системи (СИРИУС)“. Той подчерта, че с него ще се постигне координиране на цялостната управленска дейност в университета.  Ръководител на проекта „Пловдивски електронен университет (ПеУ): национален еталон за провеждане на качествено е-обучение в системата на висшето образование“ е зам.-ректорът проф. д.м.н. Георги Тотков. Той разказа по време на откриването на УИЦ и УИМ днес, че целта на проекта е ПУ „Паисий Хилендарски“ да се превърне в национален еталон за организация и провеждане на качествено е-обучение в системата на висшето образование. Предстои осигуряване 300 електронни подписа за преподаватели от висшето училище, които ще имат достъп до електронната инфраструктура.