Проф. акад. Милчо Василев, ректор на АМТИИ: Разбирам от човешки чувства, това е важно!

Prof. akad. Milcho Vasilev

Усмивки, поздравления, признателност – от всичко имаше в разговорите с ректора на АМТИИ след концерта. Авторитетният композитор и диригент бе обкръжен от колеги, приятели, изпълнители. Той намери минути за интервюто, което ви предлагаме сега на www.novoplovdiv.com, а екипът ни изразява благодарност към проф. акад. Милчо Василев за проявената отзивчивост. Честитим му и удостояването с почетната статуетка на Съюза на българските композитори.

 Проф. Василев, какво настроение Ви обладаваше в деня на  концерта?

 Прекрасни чувства. Една отколешна мечта от 30 години вече е реалност. Това, което показах на обществеността, е изкуството, за което учим ние младите хора специално във фолклора. И то трябва да се показва често.

 Много от изпълнителите са Ваши възпитаници, чувствате ли се техен духовен баща?

 Не само духовен. Аз съм ги научил на тоя занаят! И те отлично се представят. И най-важното – запазили са уважението си към мене! Това много ме радва и преди всичко си оставаме приятели.

 Мегафолклорният концерт препълни Античния театър. Фолклорът е жив и е бъдещето може би?

 Естествено. Въпросът обаче е да показваме това изкуство, което видяхме днес. Класическият начин на интерпретация! Както са симфоничните оркестри, сериозната музика, така и нашата. Ние доказахме, че може фолклорната музика да бъде сериозно поднесена и публиката да реагира!

Prof. akad. Milcho Vasilev i sboren orkestyr

 Уважиха Ви много институционални гости, тук бяха и Вашите колеги – ректорите на пловдивските университети. Обединени сте ректорите от Пловдив?

 Категорично. Ние по идея на проф. Козлуджов, който е ректор на Пловдивския университет, направихме миниректорски съвет на пловдивските ректори и  периодично се виждаме не само като колеги, но и като приятели. Това е много силна връзка, независимо че сме различни по направления, по специалности. Аз не разбирам от медицина и технологии, но разбирам от човешки чувства. Това е важно!

Вашите послания след този концерт?

  Посланието ми е към хората, от които зависи да звучи повече тази музика, която показахме днес, публиката сама ще дойде.