Пловдивски научен форум предшества международен

Logo Filologicheski fakultet

Организираната традиционно през май в Пловдив от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” Национална научна конференция за студенти и докторанти се оказва предшественик на състоялия се преди седмица в столицата Първи международен филологически форум за студенти и докторанти. На конференцията под тепетата започват да пристигат и международни участници още преди повече от десет години, сочи справката с развоя на пловдивското научно събитие. Привежданата тук констатация не е съревнование между двата форума, а положителен факт, показващ, че пловдивската филология има своя собствен профил не само в националната хуманитаристика, но и извън нея.

 MinchevАтмосферата бе строго научна, заяви докторантът по морфология на съвременния български език Здравко Минчев от Пловдивския университет. Според него младите изследователи в секцията, в която той участва, са получили насърчение от журиращите езиковеди. Те обаче не са подминали и забележките.

Такъв научен форум е пръв по рода си за Софийския университет (поне ако се съди по името на форума), а за страната вече не е нещо ново, защото началото бе дадено от изтъкнатия български езиковед и любим на всички ни преподавател доц. д-р Красимира Чакърова още преди 15 години, каза още Здравко Минчев.

Той е победител в популярната олимпиада по морфология на съвременния български език, провеждаща се в Пловдивския университет вече второ десетилетие. Призьор в олимпиадата е и Ирена Русева. Тя също работи в областта на съвременната българска морфология. Двамата са докторанти на доц. д-р Красимира Чакърова, от чийто проект стартират морфологичната олимпиада и Националната научна конференция за студенти и докторанти.

 Irena RusevaВ рамките на форума млади учени от различни страни представиха своите доклади в духа на академичната традиция, но и на иноваторското творчество, срещнаха се със свои колеги от други държави и обмениха опит и знания.  Всичко това превърна Международния филологически форум за студенти и докторанти в специфично и открояващо се събитие, което демонстрира силата и жизнеността на младия академичен потенциал и доказа, че там, където има желание за развитие, има и начини това да се случи, интерпретира Ирена Русева.

Освен двамата призьори от пловдивската олимпиада по морфология, които са печелили и призови места на Националната конференция в секцията по лингвистика, сайтът потърси още един от участвалите докторанти филолози на ПУ „Паисий Хилендарски”. Името на Енчо Тилев е познато в публичното пространство. След двукратно спечелен приз „Студент  на годината” младият езиковед, работещ в областта на руската морфология, през 2013 преведе от немски и дългоочакваната от българския читател книга на проф. Любомир Милетич – „Die Rhodopemundarten der bulgarischen Sprache”. Монографията бе издадена от „Изток-Запад”, с предговор на изтъкнатия български езиковед и диалектолог чл.-кор. проф. д-р Тодор Бояджиев.

Споделеното от Енчо Тилев може прочетете в интервюто, което публикуваме самостоятелно.