Пловдивският университет надвиши приема за 2013 – та

Otkrivane na uchebnata godina - PU - 2014- 1

70 повече са първокурсниците от миналата година

С близо 3700 първокурсници стартира днес новата си учебна година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”. Цифрата показва, че във времената на демографски срив сме надвишили бройката от миналата година с около 70 души. Това обяви по време на тържественото откриване ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.

 Той припомни, че днес, 26 септември, стартира 53-ият випуск на висшето училище. През този немалък период отбелязвахме непрекъснато възходящо развитие и защитихме името си на стабилна, престижна и – което е по-важно – желана учебно-научна институция, каза пред първокурсниците и гостите проф. Козлуджов. Пловдивската алма-матер е вторият по големина и значимост в национален мащаб университет. В настоящия момент в него се обучават малко над 20 хил. студенти във всички форми и образователно-квалификационните степени.

Университетът ни е не само една от най-могъщите образователни структури в България, той е средище, в което младите хора не само се образоват, а формират нов начин на мислене и продължават процеса на своята социализация, каза проф. Козлуджов. Необходима ви е солидна мотивация, за да развиете потенциала, който носите. Най-важното е да осъзнаете, че държите съдбата и бъдещето си в собствените си ръце, с тези думи се обърна към първокурсниците ректорът.

 По традиция от предишни учебни години ректорът разказа притча. Днес тя бе посветена на цената на знанието и с нея проф. Козлуджов посъветва младите хора да учат не просто, за да познават технологията на работата, на която ще се посветят, а за да знаят кога, къде и как да прилагат наученото в университета. „Скъпи студенти, пожелавам ви наистина да имате волята и силата да подредите приоритетите в живота си и да реализирате мечтите си”, каза ректорът. На преподавателите той пожела творческо вдъхновение, позитивизъм и оптимизъм.

 Официални гости на събитието бяха вицепремиерът по социална политика и министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков, зам.-кметът по дейност „Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” на Община Пловдив г-н Стефан Стоянов, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений и генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Алпер Акташ.

 Призовавам ви в това благоприятно време на вашето обучение не просто да придобивате задълбочени знания в различни области на науката, приветства първокурсниците Пловдивският митрополит Николай. Преди всичко придобийте добродетелите на вярата, надеждата и любовта, без които е невъзможно да се постигне успех. Убеден съм, че всички вие ще се съгласите, че на България не са нужни високообразовани престъпници или неморални учени. Нужни са добродетелни творци на наука, духовност и култура, каза още митрополитът.

 Имате шанса да учите в едно от най-големите български висши учебни заведения, в един от най-динамично развиващите се университети през последните няколко години. Ще се учите и от едни от най-добрите преподаватели в страната. Какво ще научите от тях обаче зависи изцяло от вашата активност. Затова ви пожелавам да бъдете активни и да вземете най-доброто. Така се обърна към аудиторията зам.-кметът  Стефан Стоянов. Имате възможността да учите и в един от най-хубавите градове – Пловдив. Град с динамична икономическа среда, която има нужда от млади и добре образовани хора, и вие трябва да се възползвате от това, апелира още Стоянов. След 4 академични години, когато повечето от вас ще са завършили обучението си в бакалавърска степен, ще посрещнем и най-голямото културно събитие – през 2019 г. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, каза още зам.-кметът.

 След приветствията на гостите и представителите на Студентски съвет се проведе трационната церемония по предаване на символите на университета – знамето, ключа и издание на Паисиевата „История славянобългарска“, от абсолвентите на първокурсниците.

 За трети пореден път Пловдивският университет открива нова учебна година на собствен терен – в Спортния комплекс на бул. „България” №236А. В края на настоящата календарна година, в рамките на оформящия се модерен студентски кампус ще бъде напълно завършена и първата сграда на общежитийния комплекс. Той е разположен зад учебния корпус, а пред корпуса има храм, чието освещаване предстои в най-скоро време.