Пловдивският митрополит Николай: Който търси таланти, нека дойде в богоспасяемия град Пловдив и АМТИИ, и ще ги намери

Mitropolit Nikolai obryshtenie

При такива песни, танци, музика, боговдъхновено изкуство, при такава красота – радостта прелива.

Благодарим на Бога, е е благословил труда на тружениците, изграждането на този дом, изкуството на божественаj красота. Надеждата е изпълнена!

Ако някой, било то от България, Европа или света, наистина търси таланти, то нека да дойде тук, в богоспасяемия град Пловдив, културната столица на Европа, и по-точно в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и ще ги намери в изобилие.

Бог е благословил нашата Академия вече 50 години да бъде огнище, което да не позволи да угасне духът, защото е казано в Библията – „Духа не угасяйте”. И пламъчето на божествения талант, вложен от всеподателя и спасителя Бога в душата и сърцето на нашия народ, нашата Академия разпалва и поставя като светилник нависоко, за да свети на всички не само в нашия град, в пределите на отечеството ни, но и далеч извън границите ни!

 Уважаеми г-н професор академик Василев, обръщам се към Вас, към Вашите сътрудници, академичното ръководство, към всички възпитаници, учещи и учещи се в АМТИИ, и Ви уверявам, че ние се молим за вас. Аз съм тук днес не само защото Вие любезно ме поканихте да бъда съучастник в тая радост, а и защото българското училище, в това число и висшето училище е рожба на Българската православна църква.

Всеки народ, който занемари своята духовна култура, няма песни, няма танци, изкуство, вяра, изчезва завинаги. Този концерт обедини всички ни във вярата, че България ще пребъде!