Маестро Недялко Недялков: Вдъхновение черпим от откровението и обичта!

Nedjalko Nedjalkov

Световноизвестният кавалджия печели годишна награда с най-новия си албум I WANT TO SAY  („ИСКАМ ДА КАЖА”) 

След множество визити в чужбина маестро Недялко Недялков е в родната АМТИИ – Пловдив. Как посрещате този юбилей?

  Nedjalko Nedjalkov na scenata na Antichnija teatyrВълнувам се, защото съм бил студент тука. Едни от най-хубавите ми години минаха в тази Академия, в този прекрасен стар Пловдив. Вълнуват срещите с много колеги, приятели, преподаватели от Академията. Хубаво е да има такива срещи – виждате, че всички са свежи, бодри, усмихнати. Това дава енергия и зарежда.

 При Вас творческото ежедневие е доста пълно – освен чуждестранните концерти и изявите на българските сцени, няколко участия в „Нощен хоризонт” на БНР. Как смогвате?

 Планираме предварително. Понякога трудно, защото от едното до другото участие буквално са няколко часа. Тези срещи са приятни – с публиката, с аудиторията, със слушателите на радиоефира. На мен не ми тежи. Дай боже да са по-чести, защото все по рядко е тази музика в ефира, телевизионните фолклорни предавания, говоря за националния ефир – телевизия и радио.

 Има ли го вече националния фенклуб на модерната продукция –компактдиска I want to say („Искам да кажа”)?

  I want to sayУтре пътувам за Смолян ( бел. на ред. днес), където ще раздават първите годишни награди за фолклор. Всяка година ще бъдат на името на различен български именит изпълнител, тази са на името на Борис Машалов. Там ще отида за награждаването, защото албумът  I want to say спечели първа награда за албум на годината. Много показателно е това, че има добър отклик, интерес от страна на слушателите.

 Голямо честито, къде е тайната на кавалджийското изкуство на Недялко Недялков?

 Неведнъж съм го казвал – човек трябва да стъпва здраво по земята, да бъде в близък контакт с хората,  да не се самозабравя от успехите си, от творческото си развитие.

Вдъхновението се черпи от откровението и обичта!