Доц. д-р Петър Петров, д.м.н., председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ: Ще потърсим взаимодействие със Сдружението на общините в България

Dotsent Petyr Petrov d.m.n.

Медикаментозният аборт е възможен, но най-късно до третия месец, дори и по-рано, твърди специалистът

 Наскоро в Пловдив се проведе Седмата национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ. Във форума участваха лекари от цялата страна. Водещ на заседанията бе доц. д-р Петър Петров, д.м.н., който даде и интервю за сайта.

 Доц. Петров, какви са Вашите обобщения за Седмата национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ?

 Получи се добър научен форум, раизискваха се интересни и актуални теми. Повечето колеги споделиха, че са останали доволни, изразиха предложения и към бъдещата научна и организационна работа на дружеството – теми, които ги интересуват да бъдат разглеждани и занапред.

Въпреки пренаситения от събития тази пролет научен акушеро-гиноекологичен календар, имаше добра посещаемост на конференцията. Отчитам форума като успешен.

 Кои бяха най- повдиганите въпроси?

 Проблемите, свързани с онкогинекологията.

 Чести ли са тези проблеми?

 За съжаление – да. И според мене не се върви в правилната посока да бъдат намалявани. Една от тенденциите напоследък, срещу която ще се борим активно, е безумната антиваксинална кампания, включително и против ваксината за рака на маточната шийка, което е едно от най-големите постижения в последните години. Опитват се в разни сайтове хора без медицинско образование да критикуват и да оспорват предимствата, които ни дават ваксините, а това е пълно безумие за  мене!.

 Акцентите в програмата на конференцията?

 Представени бяха теми от гинекологичната ендокринология, хомеопатията, онкогинекологията, възпалителните заболявания на женските полови органи – постоянен актуален въпрос в нашата област.

 Една от Вашите презентации беше за медикаментозния аборт: темата явно нашумява?

 Има резон да бъде разрешен медикамнтозният аборт, но при строго регламентирани критерии. Кои жени са подходящи и до кой месец. И ако да – какво проследяване трябва да се направи, за да сме сигурни, че няма нужда от допълнителна инструментална ревизия на матката. В такъв случай е основателно да бъде разрешен.

 По какви критерии трябва да бъдат определяни пациентките?

 Липса на рискови фактори, придружаващи заболявания, срок на бременността, не може в много напреднала бременност да се прави.

 До кой месец най-късно е възможен медикаментозният аборт?

 Най-късно до третия, но е желателно, ако жената е решила да премахва бременността, доста по-рано да го направи. Колкото по-рано, толкова по-добре!

 Всеки следващ ден в периода на бременноста носи повече рискове, така ли е?

 При условие, че целта е да бъде прекъсвана, да!

 Доц. Петров, конференцията на НСАГДП се превърна във форум с интердисциплинарен характер, в нея участват академични представители на медицината? Очаквахте ли в началото този добър развой?

 Надявали сме, това ни е била и идеята. А колкото до интердисциплинарното, идеята ни беше да каним и лекари от области, които са допирни до гинекологията, да чуем мнението на специалистите от тези области.

 Какъв е отговорът на въпроса – какво включва понятието „доболнична помощ” в гинекологията?

 То е малко сантиментално. Законододателят го е формулирал като извънболнична, но доболнична е като абревиатури от типа на ДСК, които вече имат друго значение, но са запазени като абревиатура.

Преди време, до 1999 г.,  на поликлиничната помощ се казваше доболнична, а после формулировката бе променена (и може би с право) на извънболнична акушеро-гинекологична помощ. Тя обхваща целия набор от действия и манипулации, терапии, които се извършват извън стационара, където има лежащо болни, не става въпрос само за гинекологичен преглед, а и за огромен набор от манипулации – инструментални, миниинвазивни, дори и хирургически са разрешени и се правят в тези извънболнични заведения.

 Почетен председател на ръководения от Вас Съюз е доайенът на гинеколозите у нас – изтъкнатият специалист проф. д.м.н. Тотю Пиперков (на снимката), който беше на откриването и даде дори интерсни идеи за програмата на бъдещите конференции. Взаимодействате ли често с него?

 Profesor PiperkovВинаги ми е удоволстиве да контактувам с професора – той е една жива енциклопедия на развитието на акушерството и гинекологията в България в последните 60 години. От проф. Пиперков може много да се научи, има богат опит. Срещите с него винаги са полезни.

 Една от монографиите Ви е „Цезарово сечение”. Ако се направи дискусионна формулировка като „Цезаровото сечение „за” и „против”, какво ще кажете за тези, които не са запознати със съдържанието на книгата?

 Не трябва да абсолютизираме. Цезаровото сечение се прави от много години, то е по желание. Според мене то си има своя резон, но по определени критерии – коя жена е подходяща, кое не е!

И най-важното е жената да бъде добре информирана какви са рисковете и предимствата на цезаровото сечение, да й бъдат добре обяснени от опитен специалист и тя да каже своята позиция.

 Какви са Вашите впечатления – наясно ли са пациентките, че все пак цезаровото сечение е коремна операция, както отбелязвате в монографията?

 Изпреварихте ми мислите. Точно това исках да кажа. Не само коремна, за съжаление цезаровото сечение се неглижира, особено от хирурзите, но то не е лека операция. Това е най-кървата операция, която съществува сред плановите операции. На термин матката е изключително добре кръвоснабден орган. А навсякъде където има кръв, има и риск!

 Какви решения взе на своето заседание Националният съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ?

 Взехме много интересно решение – да направим колаборация с Националното сдружение на общините в България, те работят много добре по програми и да търсим тяхното съдействие за кандидатстване по програми, свързани със здравеопазването в частта профилактика и семейно планиране. Ще се свържим с тях, д-р Божкова ще направи контактите. На следващ наш форум ще поканим техен представител!

За догодина планирахме две инициативи. Първата е национално научно-практическо обучение по 4D ултразвук в гинекологията, надаваме се да го финансираме и да е безплатно за гинеколозите , второто е традиционната годишна конференция, която ще бъде наесен.

 И един по-персонален въпрос: Вие сте от генерацията на младите доценти в България, какво се случва с д-р Петър Петров?

 Д-р Петър Петров винаги си е д-р Петър Петров или на малко име за приятелите. Нищо не се е променило в отношенията с приятелите ми, с близките, с познатите. И така!..