Дебат за човешкия мозък, артателие и иновационни идеи от пловдивските медици в Нощта на учените

Meditsinskijat universitet

С дебат на тема „Човешкият мозък – отвъд границите на познанието”, посветен на невронауката и предизвикателството да помечтаем отвъд постиженията на съвременната наука, стартираха в Медицинския университет инициативите, свързани с Европейската нощ на учените.

В оспорваната научноинтерпретативна надпревара двата тима накрая застъпиха тезата, че мозъкът е безграничен. Оказва се, че за мозъка все още знаем твърде малко и че човекът не трябва да спира в усъвършенстването си по темата.

 Copy of Debat za choveshkija mozykОтборите бяха комбинирани, с лидери проф. д-р Стефан Сивков (анатом) и проф. д-р Дроздстой Стоянов (психиатър). В тях влязоха 1 студент и 3-ма преподаватели. Студентите демонстрираха добра подготовка и бяха полезни за своя състав независимо от скромния си опит в сравнение със своите компетентни преподаватели, който особено в медицината е от голямо значение, коментираха медици.

Пролича екипно допълващо мислене в отборите, отбеляза проф. Мариана Мурджева, зам.- ректор по международното сътрудничество и проектната дейност на Медицинския университет – Пловдив.

prof. Mariana MurdjevaВ блицинтервю за www.novoplovdiv.com проф. Мурджева посочи, че тържествата у нас за Нощта на учените са част от европейската атмосфера и се финансират от амбициозен, успешно реализиращ се проект за 4-и път. Целта е да се покаже, че учените не са затворени в науката, а нормални човешки същества с интелигентни способности за научно-популярни дебати и художественотворчески изяви. Идеята на европейския проект е да фокусира учения като човек, а високоспециализираните знания да бъдат поднесени в достъпна форма за широката публика, каза още проф. Мариана Мурджева.

 Преподаватели и служители подредиха фотографии по случай празника. Изложбата е тематична и отразява Пловдив. Тя е провокирана от избирането на града за Европейска столица на културата. Гостите видяха творби на Христина Спасова, Данаил Руесев, инж. Борис Атанасов, Георги Чапкънски, гл. ас. д-р Павел Нончев, Ани Благова, ас. д-р Николай Сираков, Емилия Месробович.

 Kolazh ot fotoizlozhbata v MUАртателието бе в няколко формата. Освен фотоизложбата учени показаха и уменията си в декупажната техника. В тази област демонстрираха ас. Ирина Станимирова от Катедрата по микробиология и Нели Тонева от Ректората на Медицинския университет.

Експозиция от собствено изработени бижута показаха представители на Асоциацията на пациентите с наследствен ангиоедем и от Националния алианс за редки болести.

В Медицинския университет бяха подредени и гоблени. Тук се усети дамското присъствие.

В програмата се включиха и от клуб „Интелигентност“ с участието на проф. д-р Дроздстой Стоянов и негови студенти.

Автомобилна атракция предложиха студент и асистент от Медицинския университет. Първокурсникът Ивайло Мурджев и хирургът от Катедрата по специална хирургия ас. д-р Любомир Паунов показаха почти 100 минимодела на автомобили, които колекционират. Колите са от марките Ауди и Опел.

 Izlozhenie na kolektsija kolii.Опелите се събират трудно. Търсил съм и в чужбина, разкри д-р Любомир Паунов. Събирането на колекцията автомобили е започнало преди повече от 15 години.

Медиците отвориха широко вратите си вчера. Те имаха и гости от Пловдивския университет. В единия от отборите, участвал в дебата, сред основните играчи бе и доц. д.-р Мария Шнитер, ексдекан на Философско-историческия факултет и специалист в областта на историята на литературата и културната  антропология.

Познатото от тв екрана медицинско лице д-р Неделя Щонова модерира дебата „Човешкият мозък – отвъд границите на познанието”.

В Нощта на учените Медицинският университет – Пловдив, продължи с иновационните тенденции, осъществявайки поредните си модерни инициативи. Висшето училище е в топ 5 на българските университети.