Градската галерия отваря

Mirazchiev Pytiiat

Със задължителни маски влизат в експозиционните зали на Градската художествена галерия всички ценители на изобразителното изкуство. Галерията отваря врати утре – 14-и май. Служителите ще бъдат с индивидуални средства за защита, а визитиращите – пропускани така, че да не се образува струпване на хора.

Първата изложба е „Пътят. Продължаваме заедно“ от Емил Миразчиев. Творбите на художника са подредени в Зала „2019“, ул. „Гладстон“ №32. Зала „2019“ ще бъде отворена за публика също от 14-и май, с обичайното работно време от 9.30 до 18 часа.  Изложбата продължава до 12-и юни.

В нея Емил Миразчиев репрезентира различните техники и технологии в развитието на изкуството през последните десетилетия, стартирайки от експерименти в класическите графични техники (литография, офорт), минава през ръчно лята хартия, колажир и фуртажи, фотография, видео, обекти, инсталации. Това е изложба в развитие, показваща един ПЪТ – процес на изследване на естетическо, художествено и обществено въздействие на творчеството на автора. Изложбата запознава с процесите на динамика на традиционни техники и нови форми в областта на визуалното изкуство.

Същевременно на 14-и май отворят врати и постоянните експозиции на ГХГ в Стария град: на Енчо Пиронков,  „Георги Божилов – Слона“, „Икони“, „Цанко Лавренов“/ „Мексиканско изкуство“.

Поради пренареждане на изложбения график засега остават затворени за публика Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15, Галерия „Капана“ и „Баня Старинна“.