Високи отличия за УМБАЛ „Свети Георги”

Pocheten-znak-na-Prezidenta

УМБАЛ „Свети Георги”  беше удостоена с почетния знак на президента  по случай 135-годишния юбилей на  здравното заведение. По време на празника отличието бе предадено на изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов от Анна-Мари Виламовска, секретар на президента и отговаряща за работата на институцията в ресорите наука и здравеопазване.

 Ретроспективно, с фотографии, правени преди повече от един век, проф. Карен Джамбазов представи историята на болницата от основаването й на 1 май 1879 г. като областна болница на Дружество „Свети Пантелеймон” до наши дни. По-късно проф. Джамбазов разряза и шикозна торта.profesor Dzambazov razrjazva tortata

 Слово за празника и благословията си към всички, които отдават своите сили в полза на лечението на българските граждани, произнесе Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. По повод 135-годишнината градоначалникът инж. Иван Тотев връчи на болницата Почетния плакет на Община Пловдив. Поздравителен адрес изпрати д-р Нигяр Джафер, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Бих искала да поздравя всички ръководители, медицински специалисти и служители на УМБАЛ „Свети Георги” за професионализма и ентусиазма, за постигнатата организация, за разширяващата се и модернизирана материална база, се казва в обръщението на д-р Джафер.

 Според нея е показателен фактът, че през изминалите години в структурата на болницата са разкрити редица нови отделения, които са от изключителна важност, както за съхранение и възстановяване на здравето на българските граждани, така и за здравеопазването като цяло.

 Годишнината на първата основана след Освобождението болница бе уважена от пловдивски депутати – доц. д-р Красимир Мурджев, д-р Джевдет Чакъров, Менда Стоянова, Димитър Лазаров, Атанас Ташков и др. Присъстваха и представители на местната и държавната администрации, на Медицински университет – Пловдив.

С приветствия и поздравителни адреси внимание към най-голямата болница в страната оказаха още от Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районната лекарска колегия, УМБАЛ „Александровска”, ВМА МБАЛ – Пловдив, Българската акоциация на професионалистите по здравни грижи и програмни директори на електронни медии в региона и страната.

 Като знак на признателност настоящото ръководство отличи 16 служители, които имат зад гърба си над 30 години стаж в УМБАЛ „Свети Георги”. Сред наградените са 10 лекари, 5 медицински специалисти и един експерт от отдел „Управление на човешките ресурси“. Дългогодишните служители получиха грамоти и парични премии.

На празника присъстваха и известни лекари, които днес са сред доайните в някои от  медицинските направления.DSCN3942

 Първият управител на лечебницата е д-р Стоян Чомаков, а персоналът включва петима лекари и една старша сестра. В последвалите няколко години лечебницата е наречена Пловдивска първостепенна болница и придобива статут на държавно лечебно заведение. От Джендем тепе постепенно се премества в настоящата си База 1 на бул. „Васил Априлов“ №15А. База 2 – Хирургичният блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, е построена през 1987 г. В наши дни УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената база за обучение на студенти на Медицинския университет – Пловдив.

 Персоналът сега наброява 2720 души. Близо 22% от тях са висш медицински персонал – хабилитирани лица: 26 професори и 40 доценти. Лекарите с една специалност са 290 човека или 52% от висшия медицински персонал, а тези с 2 специалности – 156  души или 28%.

 Броят на леглата във всички 35 клинични звена на болницата е 1345 – най-големият за страната. Очаква се, че след като заработи новото Отделение по фтизиатрия към Клиниката по пулмология, общият брой на местата за прием ще се увеличи на 1385. При основаването си през 1879 г. тя е разполагала с 30 легла, разпределени в 3 дървени бараки в подножието на Джендем тепе.