„Акушерка на годината” дойде в Пловдив

Akusherka na godinata

Призът „Акушерка на годината – 2013” на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) е притежание на старшата акушерка на родилно отделение в УМБАЛ „Свети Георги” Петя Запрянова. Наградата се връчва в категория „Ръководител по здравни грижи”, в която могат да кандидатстват старши и главни медицински сестри и акушерки.

 Старшата акушерка получава отличието в голяма конкуренция. В категорията са се съревновавали медицински специалисти, работили през 2012 г. и 2013 г. в лечебни заведения в Република България , обясниха от БАПЗГ.

 Петя Запрянова е завършила  акушерство в Медицинския колеж на Медицински университет – Пловдив. От 1992 г. работи като акушерка  в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги”. Завършва и специалност „Управление на здравни грижи” в Медицинския университет – Пловдив. След спечелен конкурс през 2002 г.  е назначена  за старша акушерка. През 2009 г. завършва магистратура „Управление на здравни грижи” в МУ – София. В момента е старша акушерка на Родилното отделение в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги”.

Членува в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от нейното създаване преди 10 години. Участва активно в научните форуми на БАПЗГ. Заместник-председател е на местното ръководство на дружеството в болницата. Член е на секция „Акушерки” към  Научното дружество по акушерство и гинекология и участва активно с  доклади и презентации във всички конгреси и конференции.

Старшата акушерка е консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” и подкрепя и мотивира  родилките да  кърмят, а когато те срещат трудности с кърменето, ги консултира как да преодолеят проблема.  През 2011 г. е финалист в Националния конкурс на Philips AVENT „Медицински посланик на кърменето”.

Инструктор е в Училище за бъдещи родители „Вълшебно начало” в ДКЦ-2 в Пловдив и провежда лекциите за кърмене и подготовка за раждането, които се посещават от бременните и техните партньори. Обновява с новини и съвети Фейсбук страницата на Родилно отделение на АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги”.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи връчва наградите си по повод 12 май – Международния ден на сестринството. Тържествената церемония предшества съсловния празник, защото тази година БАПЗГ отбелязва още две важни събития: 20 години от организираното сестринско движение и 10 години от основаването си.

 С решение на Международния сестрински комитет от 1935 г. Денят на сестринството се отбелязва ежегодно на 12 май – рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820 – 1910 г.) – основателка на модерното сестринство и една от 100-те най-влиятелни личности на всички времена.