Акварели и маслени бои – Анастас Константинов добави нови стойности към семиотиката на своето изкуство

Anastas Konstantinov i d-r Emilia Konstantinova i arh. Rumen Grigirov

Космополитният маестро Анастас Константинов показа най-новите си творби. Акварели и маслени бои посрещнаха гостите на твореца в галерия „Анастас“.

Една част от творбите кореспондират с библейска тематика, други са създадени под влиянието на творческия престой на Анастас Константинов в САЩ.

В семиотичното пространство на художника в Стария град, където той е направил пластика от архитектура, изкуство и дух дойдоха стотици гости. Големият домакин на събитието – самият Анастас Константинов и артмениджърът д-р Емилия Константинова посрещнаха популярни лица на Пловдив, у които видима бе обладаността им от срещата с изкуството на големия творец. Anastas Konstantinov i zhurnalistyt d-r Liubo Uaradzhov

В празничната вечер Анастас Константинов отвори входовете към цялото галерийно пространство на своеобразната и заредена с персоналността на творческите му интенции територия на духа.

Картините на маестрото отдавна са преминали географските ширини, запазили са своето място на световната сцена.

На нея художникът е вече 33 години. Още с дебютната си изложба в началото но осемдесетте той сякаш трансформира представите и рецепторните нагласи и настройва оптиката на зрителя в стойностите на модерното изкуство.

 Творбите на Анастас Константинов са свръхсемиотични.  Категоричността на тази дефиниция се потвърждава от категоричността на творческия му индивидуалитет и семиотичната многопластовост.Tvorba na Anastas Konstantinov

Семиотиката е модерно знание, което задава параметрите на голяма маст от изтънчените и дълбоки комуникации. Семиотиката вече не е само наука за знаците и знаковите системи, но и за интерпертацията.

Попитали бележития български интелектуалец проф. Енчо Мутафов какъв е смисълът на живота. Професорът гостувал на Анастас Константинов. И вместо изреченски комбинации и мисловни постановки, каквито един теоретик на литературознанието несъмнено владее, професорът казал: „Питайте ей тия картини…”.

  DzhazmeniteЕстетическата атмосфера намери и музикалното си изражение.  В галерийния комплекс на Анастас Константинов звучаха музикални парчета, които носят не само енергията на стихията за творчество, но и стимулиращо изобразяват двугласието на визуалното и тоновото изкуство.  Изпълненията на гостуващите на маестрото джазмени допринесоха за изтъкаването  на онази изкуствоведска вълна, която може да наречем воал на енергийно насищащите усещания.