„Тийнейджърският мозък” се насочва към читателите

tiyneydzharskiyat-mozyk-

Издателство „Изток-Запад” дава възможност на читателите да се запознаят с тийнейджърския мозък. Едноименното заглавие предстои да излезе, преведено на български. Преводът е осъществен от Ина Димитрова. От издателството анонсират, че книгата ще се появи в началото на 2020, а очакваната дата е 6-и януари.

Автор на „Тийнейджърския мозък” е Франсис Йенсен, ръководител на Департамента по неврология в Университета на Пенсилвания. Франсис Йенсен била е професор по неврология към Харвардското медицинско училище и директор на отдела за транслационна невронаука.

„Тийнейджърският мозък“ разкрива как научните открития не само ни освобождават от общоприети митове за подрастващите, но и могат да са от полза при практическото разрешаване на трудностите, с които се сблъскват тийнейджърите и техните родители.

Години наред учените вярваха, че тийнейджърският мозък не се различава съществено от мозъка на възрастните, а необичайното поведение на под­растващите се дължи на прилива на хормони. През последното десетилетие обаче неврологията и невронауката установиха, че развитието на мозъка през този етап е специфично и е от особена значимост, посочват от „Изток-Запад“.

Известният невролог Франсис Йенсен  показва какво точно се случва в тийнейджърския мозък. Авторката комбинира научните данни с интересни истории от собствения си опит на лекар, изследовател, лектор и майка на двама подрастващи. Тя разглежда важни компоненти от живота на тийнейджърите: ученето, стреса, запаметяването, съня, зависимостите и уменията за вземане на решения, информира анотацията на изданието.

Ейми Елис Нът е журналист в „Уошингтън Поуст“, популяризатор на науката, носител на награда „Пулицър“.