„Париж – радостта от живота“

parij-radostta-ot-jivota-1-cmyk

Вече 10 години Париж е в България с книгите на Димо Райков. Точно толкова време мина от издаването на „Париж, моят Париж…“. Години, през които г-н Райков си спечели много верни читатели. Заради всички тях нашият автор пристигна от Париж, за да представи лично последната си книга, посочват от ИК „Хермес”.

Премиерата на книгата е на 29 септември (четвъртък) от 18,00 ч. в Книжарница „Хермес“ – Централ, ул. „Княз Александър I“43

parij-flaerche-16x11

Димо Райков е един от най-харесваните и четени съвременни български писатели. Освен в България, той става широкопопулярен и във френската столица, където живее заедно със семейството си. Има уникални срещи с редица световноизвестни умове, сред които особено цени срещите със Салман Рушди, Пол Остър, нобелистката Тони Морисън,  Марк Леви, с вече отишлите си от нашия свят Умберто Еко и Стефан Хесел, родоначалникът на движението „Възмутете се!“, писателя Давид Фоенкинос.

Димо Райков е роден на 31 юли 1954 г. в най-строго охраняваното в страните от някогашния Варшавски договор градче Малко Търново, намиращо се в Странджа планина, на няколко километра от българско-турската граница.

Завършва минно училище в Бургас и българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дълги години работи като редактор в редица литературни издания и национални медии. Сред длъжностите, които заема, са съветник на Комисията по медии и култура в 38-то Народно събрание на Република България, както и шеф на „Връзки с обществеността“ в Министерството на труда и социалната политика.

Творческата му кариера започва през 1983 г. със сборника с разкази „Стълба от камък“, последван от повестта „Жребият“ (1987 г.) и сборника с  разкази „Мигът на невестулката“ (1989 г.). Издава и романите „Писма до мъртвия брат“ (1993 г.) и „Пансионът“ (1995 г.). През 2008 г. те са преиздадени в едно томче.

Преди десет години Димо Райков поделяше времето си между София и Париж, творчески плод на което бяха книгите му „Париж, моят Париж…“ (2006 г.), претърпяла вече три издания и наредила се сред топ 20 на най-четените и продавани книги в 20-годишната история на ИК „Хермес“, „BG емигрант в Париж“ (2008 г.) и „55 тайни на Париж“ (2009 г.), оформили един уникален и любопитен триптих за Града на Светлината.

Авторът е носител на редица от най-големите национални награди за белетристика и публицистика. Превеждан е в чужбина.

Произведенията му се намират в 15 от най-известните библиотеки в света.

            Сега Издателска къща „Хермес“ представя „Париж – радостта от живота“. Книгата е предназначена за тези, които никога не са ходили в Града на Светлината, както и за онези, които искат да го видят отново.

 В книгата известният писател разкрива тайните на един от най-красивите градове в света през погледа на самите французи, както и собствените си усещания за Париж и манталитета  на парижани.

Авторът извървява дългия път от родната Странджа до френската столица – Града на Свободата, Светлината и Духа, за да потвърди думите на американския президент Томас Джеферсън – „Всеки човек има две родини – своята и Франция!“.

Книгата представлява своеобразен „пътеводител” в душата и сърцето на Париж, тя е и проникновен опит за вникване в народопсихологията на французина. В над триста страници текст приказка и прекрасни снимки е пресъздадена една съществена, макар и съвсем малка част от огромния и разнообразен свят на един от най-великите градове на планетата, на една от най-емблематичните държави, на едни от най-интересните и свободолюбиви хора-французите…

„Париж – радостта от живота“ е книга за града – символ на свободата, любовта и желанието, и правото на човек да изпитва радост от живота, което никой не може да му отнеме.

Писателят споделя за многобройните си и верни читатели: „ Париж – радостта от живота…” е моето обяснение в любов към единствения в света град-човек, който всеки от нас носи в душата и сърцето си като символ на свободата, красотата и радостта от живота.

Няма друга такава книга! Защото тя цялата е … Светлина! И Топлина… А и защото няма друг такъв град.

В този студен и егоистичен век това е едно място, където всеки от вас ще намери пристан за душата си. Ще усети силата на Светлината, но и на човешката радост от живота, такъв, какъвто ни го е предложила съдбата. Но и такъв, какъвто ние сме си го доизкусурили.

„Париж – радостта от живота” е разказ за силата на човешкото в човека, за неговото право да се радва на земните си дни. И да остави своята драскотина тук, на тази грешна, но и велика наша земя…