„Нарисувани думи” до 16 юни в НБ „Иван Вазов”

1

Част от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство отразява експозицията „Нарисувани думи” (Drawing Words). Книжките са сред заглавията от най-новия период. Създадена с подкрепата на Британски съвет, изложбата представя 10  илюстратори с ярък почерк, който показва силата, превръщаща илюстрацията в мощна форма на изкуството.

„Нарисувани думи” може да бъде видяна в Народна библиотека „Иван Вазов“, където експозицията е отворена за посетители от 16 май до 16 юни 2019 г. – всеки ден от 8:30 до 18:00 часа, с почивни дни събота и неделя.

dav

Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестните „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  „Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от автори, които са в началото на своя творчески път.

3.3

 Събитието гостува в рамките на литературните фестивали „Пловдив чете“ и „Младият Пловдив чете“, в партньорство с Фондация „Детски книги“, и е част от Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

В периода 16 май – 16 юни – на посочените дати: 30.05, 6.06, 13.06 в часовете между 10 и 12 ч. при предварително записани участници Детският отдел на НБ „Иван Вазов“ организира три работилници за деца. Ателиетата ще се провеждат на ул. Авксентий Велешки 17.

Визитата на „Нарисувани думи“ е част от програмата, с която Британски съвет и Британското посолство отбелязват 80-годишнината от създаването на първия офис на Британски съвет в страната и 140 години от установяването на двустранни отношения между България и Обединеното кралство.

Куратор на изложбата е Лорън Чайлд, носителка на множество награди, художник и писател, Детски лауреат за 2017-19 година − титла, присъждана в Обединеното кралство на всеки две години за цялостен принос към детската литература. За мен илюстрацията е тясно свързана с поезията. Чрез грижлив подбор на изображение, което най-добре би изразило значението, илюстрацията се радва на предизвикателството и привилегията да е хиперселективна, да изчиства мисли или събития, като ги събира в едно единствено изображение и сътворява образи, които може да се тълкуват по различен начин всеки път, споделя Лорън.

Изложбата е създадена от креативен екип на студио Etcetera с графичен дизайн на Regular Practice и представя:

Джил Колдър, „Робърт Първи Шотландски“ (Birlinn);

Лора Карлин, „В свой собствен свят“ (Phaidon);

Ребека Коб, „Леля Амилия“ (Macmillan Children’s Books);

Уилям Грил, „Вълците от Къръмпо“ (Flying Eye Books);

Емили Хюз, „Неопитомен“ (Flying Eye Books);

Ясмин Исмаил, „Лягай си, Фред!“ (Bloomsbury);

Нийл Лейтън, „Емили Браун и Онова Нещо“ (Hodder Children’s Books);

Дейвид Макинтош, „Новият ни съученик Маршъл Армстрог“  (HarperCollins);

Емили Ранд, „Денят на едно куче“ (Tate Publishing);

Дейвид Робъртс, „Прахан“ (Hachette).