Морско танго от художника Рачо Буров

racho Burov Morsko tangoСборникът с разкази „Морско танго” бе представен в Народната библиотека „Иван Вазов”. Авторът му Рачо Буров е популярно име като художник и писател. Прегърнал съм тази литературна форма – разказа, защото е изкуство на синтеза, споделя Рачо Буров. Той е убеден, че един автор не може да обрисува целия живот. Хваща една тема, вкарва я в лабораторията на сърцето си и я преработва така, както се прави например сладко от вишни. Темите идват и си отиват и ако успея да хвана някоя, бързам да я превърна в разказ, докато не е отлетяла, казва още художникът писател.
Той завършва специалност „Плакат“ в Художествената академия – София. Работи като главен художник в „Булгарреклама“ и „Военно издателство“. Подготвял е аранжирането на щандовете на България на изложения и панаири в много страни. Автор е на десетки филмови плакати и оформлението на кориците на стотици книги.
Като писател започва да се изявява на зряла възраст. Първата си книга (сборник с разкази) издава през 1998 г. и от тогава вече са факт негови осем книги! Печелил е редица литературни награди.
За творчеството на Рачо Буров говори литературоведът Марин Кадиев.