За фризурата и киното

Photo Adalberto Buzzin

 Автор: Димитрина Русекова, фризьор

Фотография: Adalberto Buzzin

Интересно е как един образ чрез  грим и фризура събужда у нас различни усещания и чувства. Още преди да започнат да се развиват действията и да се запознаем с персонажите и героите, ние вече първосигнално сме изградили образа в съзнанието си. Само остава да видим дали тези първообрази, наистина ще бъдат такива, каквито сме ги моделирали.

Работата на стилистите в киното обаче не се свежда само до това – да направят визията на персонажа, но и да могат да възстановят образа отново. Какво имам предвид? Сега ще се постарая да разкажа на читателите интересни факти от киното.

Както е известно, киното се различава от театъра. В киното дори да не се получи дадена сцена, спират се снимките и и се започва отначало, докато в театъра такова нещо няма. Работата на фризьорите, гримьорите, гардероба… в киното е да правят снимки след всеки нов сет, за да може, ако снимките за днес са приключили, да знаем как са изглеждали нашите герои  или за да продължат  успешно снимките на следващите сцени.

Трудно е да си  говорим за точно определена дата, която дава началото на фризьорството в киното. Но е ясно, че още през Средновековието в театъра не са участвали жени и за да преобразят мъжете в женски роли освен работата на гардероба, се отваря работа и за фризьорите или за хората, които по това време се занимават с външния вид на актьорите и с техните коси. А да преобразиш човек с грим и прическа, не е никак лесно.

За да бъде успешно заснет филмът,  трябва да се изпипват и най-малките детайли. Фризьорът трябва да запомни на снимачната площадка дори с какъв ластик е пуснал героя си, което поражда и необходимостта от присъствието и функциите на екип стилисти.

Според жанра на филма се обсъждат с режисьора и съответните прически. Коафьорът може да даде съвети и препоръки за изпипване на детайлите, но не да променя представите на 100%. Има и друг вариант, в който режисьорът според сюжета се съветва с коафьора и заедно решават как да бъдат стилизирани косите. Много чести са случаите, когато в гримьорната е и режисьорът, който наблюдава пресъздаването на героя му и тогава се намесва или просто обсъждат визията за крайния резултат. Да, но често и самите актьори имат свое виждане как биха искали да изглеждат…

 А тъй като вече е ритуал да споделям с читателите интересни и полезни идеи за подхранване на косата, сега ще ви поднеса един много интересен факт. А именно – конопеното масло, което има изключително добър ефект в козметиката. То въздейства на растежа на косъма и заздравява структурата му. В неговия състав влиза протеинът „кератин”, който е неизменна част от състава на косата. Нанасяйки конопеното масло върху кожата на главата с масажни кръгови движения, ние подпомагаме стимулиращо неговия ефект, който действа и като предпазна бариера за въздействието на климата, за топлинната и химичната обработка на косъма. Това се получава, защото, като я подхранваме с „кератин”, тя става по-еластична и издръжлива.