Перуката

Rubrikata Кosa

Водещ на рубриката „Коса” е  Димитрина Русекова, фризьор   

В света на прическите и косите непрекъснато се появяват нови, все по-пищни аксесоари и елементи за интересна и стилна фризура. Перуката е това, което би променило коренно визията ни, и то за секунди. Ако решим, моментално може да станем огнено червени, светлоруси и „клеопатрово черни”. Ако днес перуката е с не особено дълбок смисъл и символика, то през времето на Луи XIV перуките са задължителен атрибут за европейските благородници. А тяхната поява е половин век по-рано – в периода на Луи XIII, който оплешивява преждевременно и по негова поръка подчинените му намират отговора за решение на проблема.

Тогава Луи XIII започва да носи перука. Както и в съвремието може да се забележи, когато една популярна личност демонстрира определен вид прическа или облекло, се появава и подражание. Така перуките стават актуални в буржоазните среди. Това не е било никак евтино удоволствие, тъй като са се изработвали само от естествени коси.

Днес перуките разнообразяват хиляди варианти. Предлаганите цветовев са толкова много, че повечето от нас дори не биха могли да си ги представят. А за различните фризури, които ни предлагат разнообразните перуки, дори не биха ни стигнали още десет рубрика да ви разкажем за тях.

                    Авокадо и зехтин

 По традиция и в днешната рубрика ще дадем полезен съвет за вашата коса.

Авокадото, освен че придава завършен вид на много салати, има и своето специфични действие за стимулиране на блясъка и здравината на косата ни. Маската, която ще ви предложа, не изисква никакви специални приготовления, единственото условие е да немерите прясно авокадо. А ето и начина на приготвяне: авокадото се обелва и с помощта на пасатор или вилица го намачквате, прибавяте зехтин, препоръчително е да е домашен, но ако нямате, може да ползвате и друг. Добре пасирате авокадото и зехтина. Количеството се определя от дължината и гъстотата на косата. Нанасяте обилно сместа във корена с масажиращи кръгови движения, отново поне петнайсет минути, за да загреете добре скалпа и да втриете маската. После  разнасяте по дължините и обилно по краищата. Завийте косата в найлонова шапка и я загрейте със сешоар поне десет минути. Оставете маската да действа един час, след което може да я измиете. Ако не правите нищо друго с косата си, то тази маска може да я слагате поне веднъж седмично, ефект може да очаквате едва след третия месец, а блясъка ще си проличи още след първото измиване.

 Актуално продукти за коса

 Едни от най-широко разпространените продукти за коса в момента са с аргановото масло и кератина. Ако не сте чували за доброто действие на капка бадемово масло в боята, която си нанасяте, то занапред е добре да го знаете, а ако се притеснявате, че така ще промените желания цвят, спокойно може да отидете при вашия фризьор и да му поръчате професионална боя с кератин и арганово масло. Веднага ще усетите блясъка и красивият вид на косата си, макар и сами да сте нанесли боята вкъщи!

 Това беше от нас – за въпроси и съвети може да ме намерите на е-мейл адрес rusekova7@abv.bg  или във фейсбук страницата „ФЕРИ”.