Косата и нейната символика

Foto_kosa_avtor Dimitrina Rusekova

Водещ на рубриката „Коса” е  Димитрина Русекова, фризьор   

Днес ви запознаваме с някои интересни факти  около мъжките прически и подстригвания, като се  разходим из Средновековието и по-точно 16-17 век. Ще се спрем върху франките и косите им. При тях косата и различните й вариации също носят своята символика. Така според дължината на косата се е разбирало и социалното положение на човека. Обикновените хора (селяните) носели косите си къси или обръснати, докато благородниците – дълги коси. В онези времена било много мило да подариш отскубната коса. Интересно е, че когато кралят и кралицата били сваляни от престола публично, ги обръсвали и пращали в манастир.

Най-ценен през Средновековието е русият цвят. Дамите с тъмни коси използвали специален сапун, с който изрусявали косите си. Тогавашната мода била да вплитат в косите си малки плитки и скъпоценни метали.

През Средновековието франките не бръснели брадите си, така показвали уважение към своите обичаи, но през 17-18 век свободните мъже имали право да бръснат брадите си и да ги оформят по свой вкус.

 Актуалните прически днес

 Интересно е как времето всеки сезон сменя не само своите климатични условия, но и модните тенденции в прическите. Предполагам всеки един от нас е забелязвал, че през зимния сезон дамите наблягат на тъмните тонове, а през лятото виждаме все повече цветове. Това е така,  защото хората се влияем от обкръжениетои без да усещаме, ние ставаме подвластни на времето и по един или друг начин му се подчиняваме. В случая ние не само обличаме по-топли или по-къси дрехи, но променяме и своите цветове. Освен дамите, които се грижат прекомерно за вида на косата си, в последните години може да забележим, че мъжете по никакъв начин не им отстъпват. Днес екстравагантните и авангардни мъжки прически отнемат повече време на мъжа около стайлинга на прическата, отколкото някои дамски. Вариантите на мъжките прически са изключително много.

 Тенденцията, която тече, е рязката граница между дължината на косата – много изтънени отстрани и отзад, а отгоре със запазена дължина. Много от този тип прически се оформят и с помощта на четка.

 Еликсир за косата

 Знаете ли, че млякото и медът са много полезни и за вашата коса? Това е една доста лесна и приятна терапия, която не е никак сложна. Какво трябва да направите? Първо се снабдете с пълномаслено домашно мляко и хубав пчелен мед. Необходимо е една супена лъжица от меда и една чаена чаша мляко. Разбърквате добре, след което нанасяте маската върху косата си, като първоначално втривате обилно в корена с масажиращи движения поне 15 минути. После останалата част я разнасяте по дължините и краищата. След около трийсет минути отмивате с хладка вода и усещате копринения допир на косата си. Маската има хидратиращ и възтановяващ ефект. Тук няма ограничения в нейното прилагане. Ако разполагате с време и проявавате добро желание, преди къпане може всеки път да правите тази терапия. Още след първия месещ ще усетите разликата.

 Ако имате въпроси и мога да бъда полезна, пишете ми на е-мейл адрес rusekova7@abv.bg  или на фейсбук страницата „ФЕРИ”.